Överkokta bönor med tomatsås*
Ingredienser: 300 g pinto eller bruna bönor, rensade och blötlagda över natten, 1 l vatten, 200 g buljong, 100 g fräsk tomatsås, 100 g riven ost, salt
Tillagning: Köka bönorna i 1 1/2 timme och smaka av med salt. Blanda buljong och tomatsåsen i kastrull. Köka på låg värme i 5 minuter. Häll på bönorna och mosa dem medan de kokar. Rör ner osten. Koka under omrörning i 10 minuter. Servera som tillbehör till de flesta rätter. *receptet är från boken Mexikansk matresa (Anette Nyqvist, Tana Ross, 1995
Mexikanskt ris
Ingredienser: Drygt 1 dl långkornigt vitt ris, 1 msk vegetabilisk olja, 1 lök (finhackad), 1 vitlöksklyfta (finhackad), 1 ½ dl kycklingbuljong (du kan använda vatten istället om du vill minska på fettet), 1 tomat (urkärnad och tärnad), 1 tsk malen kummin, ½ tsk saffran, salt och svartpeppar efter smak , ¼ dl frusna (tinade) eller färska ärtor och morötter, 1 kvist färsk koriander.
Tillagning:
Blanda
ris och olja och koka i en stekpanna på medelhög värme tills riset
rostats lätt (ca 2 minuter). Tillsätt lök och tillaga i 2 minuter.
Tillsätt vitlök och tillaga i ytterligare 1 minut.
Häll
kycklingbuljongen över risblandningen och koka upp. Rör i tomat,
kummin, saffran, salt och svartpeppar och låt koka upp. Täck med
lock, dra ned värmen på lågt och låt sjuda tills riset kokat
klart (ca 20 minuter).
Rör i ärtor och morötter i riset.
Garnera med koriander.
Milda bönor (frijoles suaves)*
Ingredienser: 250 g torkade pinto bönor (kan vara bruna bönor), 1 vitlöksklyfta, 1 liten lök, 50 g mild, hackad chili, 200 g krossad ananas, 1 msk salt.
Instruktioner: blöt bönorna över natten. Skölj och lägg i kastrul, häll på vatten så det täcker bönorna. Lägg i vitlök, lök, salt. Lock på och skjud minst 2 timmar. Lägg i chili och ananas och sjud 15 minuter till.
*receptet är från boken Mexikansk matresa (Anette Nyqvist, Tana Ross, 1995)
Bundna bönor*
Ingredienser: 300 g pinto eller bruna bönor, rensade och blötlagda över natten, 1 l vatten, 1 1/2 hackad lök, 3 vitlöksklyftor, 50 g smält margarin, 50 g olja, 1 chili, resnad och finhackad, 1/2 msk chilipulver, 300 g riven ost, salt
Tillagning: Köka bönorna i 1 1/2 timme tillsammans med vitlöken och hälften av löken. Smaka av med salt. Passera de kokta bönorna i mixern. Blanda margarin och olja i en kastrull och fräs chili, resten av löken och chilipulvret. Smaka av med salt. Rör ner bönmoset och blanda väl. Lägg i osten under ömrörning och låt alt sjuda i några minuter. Servera på tallrik med majstortillas till kötträtter.
*receptet är från boken Mexikansk matresa (Anette Nyqvist, Tana Ross, 1995)
Fulla bönor*
Ingredienser: 300 g pinto eller bruna bönor, rensade och blötlagda över natten, 1 l vatten, 1 hackad lök, 2 vitlöksklyftor, 50 g smält margarin, 1/2 msk olja, 1/2 burk krossade tomater, 1 chili, resnad och finhackad, 200 g koriander, finhackad, 1 flaska öl, salt
Tillagning: Köka bönorna tillsammans med vitlöken och hälften av löken och oljan på svag värme i 1 1/2 timme . Smält margarinet i tjockbottnad kastrull. Fräs den hackade löken. Rör ner tomatkross, chili och koriander. Lägg i de fädigkokta bönorna. Smaka av med salt och häll i ölet. Koka på låg värme i 45 minuter. Serveras i separat skål till kötträtter tillsammans med majstortillas.
*receptet är från boken Mexikansk matresa (Anette Nyqvist, Tana Ross, 1995)