Frukostkulturen I Mexiko är fantastisk med sina Chilaqulies, Quesadillas, Enchiladas, Rancheros, Tortas, Omeletter med Huitlacoche, Zucciniblommor, ägg, etc. Och frukt, massvis av frukt! Mexikanare älskar att äta en god frukost!
Omelett med huitlacoche (majssot)
Ingredienser: 2
msk smör, ½ vitlök, skalad och tärnad, 1 burk majssot, 1
matsked epazote (citronmålla), salt efter smak, 8
st stora ägg, olja efter behov, majstortillas.
Instruktioner:
1)Värm smöret i en medelstor stekpanna. Fräs den gula
löken tills den är genomskinlig, tillsätt sedan majssoten,
citronmållan och saltet.
2) Tillaga tills saften från majssoten
har förångats. Rör samman 2 ägg åt gången (äggröra) med en
ballongvisp. Häll sedan ner röran i en smörjd stekpanna. Var
försiktig på röran inte bränner fast i järnet.
3) Tillaga
tills bottnen är klar. Försök fösa in oljan mot mitten av pannan
under tiden äggen tillagas.
4) När bottnen är klar, lägg två
msk majs sot ovanpå äggröran och vänd på den. Omeletten ska
tillagas tills den är gyllene och har volym.
5)
Servera på direkten. Servera med varma majstortillas, vårt bredaste
utbud av mexikanska såser, feta ost och bönröror.
Du kan också hitta tortillas här.
Chilaquiles horneados
Ingredienser: 500g totopos eller tostadas, 1 burka av gröna tomater, 4 gröna chili, 2 vitlöksklyftor, 1/2 vitlök, 2 msk hackad koriander, 2 kycklingbröst, salt, 1 kopp riven ost.
Instruktioner: Koka kycklingen. Koka tomatillos, lök, vitlök och chili i samma vatten som du har redan kokat kycklingen. Blanda de kokta grönsaker och tillsätt koriander och lite salt, tillsätt vatten lite i taget med en sked tills en tjock men ändå flytande konsistens bildas, tillsätt salt lite i taget så du blent det och prova det tills det smakar bra.Värm ugnen till 250 g. Strimla kycklingen. I en glas bakplåt sätta ett lager av totopos (nacho chips) eller hackad majs tostadas, lägga till några kycklingbitar, lägg sedan till ytterligare ett lager av flis och sedan mer kyckling och så vidare.Häll såsen i glaset bakplåt över chips eller toastadas och kycklingen.Sprid osten på toppen av din mix över glas bakplåt. Sätt glas bakplåt med blandningen i ugnen i ca 10 minuter eller tills osten smält och liten brynt. Servera och njut med några bönröra av bruna bönor och gröna eller röda saser.
Huevos rancheros (1 portion)
I
IIngredienser: 1 ägg, 1 majstortilla,ranchera sås, salt. Serveras med: fetaost, avocado, mer chilisås om behövligt.
Instruktioner: Stek ägget i en stekpanna medolivolja, när ägget är 80% färdig-lägg din tortilla under ägget. Vänd in ägget i tortillan närägget är 90% färdig. Häll över såsen, desto mer sås - desto starkare blir ägget. Perfekt att servera med fetaost och avocado.
Molletes
Vi rekommenderar starkt att Du provar den traditionella rätter ”Molletes”, en autentisk frukost eller brunch, som är väldigt populär i Mexiko. Inte nog med att de är billiga, utan de är även snabblagade och utsökta att laga hemma.
Ingredienser: 2 baguetter, 2 dl svarta bönor , 2 dl riven ost , 4 skivor skinka (valfritt), Pico de Gallo (röd mexikansk sås, hitta receptet här)
Själva tillagningen är enkel:
1) Sätt ugnen på 180 grader
2) Dela brödet på mitten på långsidorna. Gröp ur det lite grann så att det går att fylla
3) Bre varje sida med bönorna. Placera en skiva skinka på toppen och strössla över med ost
4) Lägg in molletesen i en form och sätt in dem i ugnen. Grädda dem tills osten är smält och brödet fått en gyllenbrun färg
Serveras varma med såsen (eller Pico de Gallo).
Huevos motuleños
Maträtten heter så för att dem är en typisk frukost i staden Motul (Yucatán, Mexiko).
Ingredienser: friterad majstortilla, ägg, svarta bönröra, tomat sås, ost, ärtor och skinka, stekt banan, salt till smak.
Instruktioner: Fritera tortillan lite, sätt de uppvärmda bönorna över tortillan. Stek ägget i en stekpanna medolivolja, lägg till salt, när ägget är 80% färdig-lägg din tortilla med bönor under ägget. Häll över såsen, desto mer sås. Servera med ost, ärtor, skinka och friterad banan. Välsmakande!