Olika huvud rätter
Kött & fågel
-
Kyckling i jordnötssås
Om du tillsätter rostade jordnötter till din tomat—och chipotle-bas får du en galet användbar sås.
Antal serveringar: 3
Receptförfattare: Patrick Calhoun | Mexican Please
Ingredienser: 2 tomater, ½ lök, 2 klyftor vitlök, 4 chipotles i adobo, 1,7 dl jordnötter, 4,5 dl buljong, 1 tsk kanel, 1/8 tsk kryddnejlika, kyckling (5 lår eller en helgrillad kyckling), 2 potatisar, salt, olja Instruktioner: 1. Rosta tomaterna i ugn på 200 grader. 2. Tillsätt en skvätt olja till en stekpanna och fräs försiktigt den grovt hackade löken och de skalade vitlöksklyftorna. 3. Häll 1, 7 dl jordnötter (orostade, osaltade) i en torr stekpanna och rosta tills nötterna värmts och börjat dofta gott. 4. Förbered chipotlen genom att skära av stjälkarna och skrapa ur kärnorna (lämna kärnor om mer hetta önskas). 5. Tillsätt tomater, lök, vitlök och chipotles till en mixer och pulsmixa. 6. Tillsätt jordnötterna lite i taget till mixern och mixa tills blandningen blivit slät. Ha i några tsk buljong om såsen blir för tjock för att mixa tillfredställande. 7. Skvätt lite olja i en kastrull. 8. Häll såsen i kastrullen och låt reducera under några minuter. 9. Tillsätt 4,5 dl buljong till såsen, tillsammans med 1 tsk kanel, 1/8 tsk kryddnejlika och en nypa salt. 10. Blanda väl och låt sjuda under 20-30 minuter (rör om med jämna mellanrum). 11. Ugnsrosta kycklingen och potatisen i ugnen (eller låt kycklingen tillagas direkt i den sjudande såsen om du föredrar det). 12. Krydda såsen lite extra innan servering med kanel, kryddnejlika och salt. 13. Täck kycklingen med sås och servera på en bädd av potatis (eller ditt favorittillbehör). Cotija, koriander och gräddfil är utmärkta tillbehör.Fläskkotletter med koriander
Ingredienser: 1 msk olivolja, 4 fläskkotletter (ca 2 cm tjocka), 1 stor hackad lök, 1 msk grön habanerosås (El Yucateco), 2 vitlöksklyftor, 450 g hackade tomater, 1msk salt, ¼ tsk peppar, 4,7 dl hackad koriander. Instruktioner: Hetta upp olja och stek kotletterna på båda sidor, omkring 8 minuter per sida. Fräs löken i samma olja som användes till köttet tills löken blivit genomskinlig, tillsätt vitlök, tomater, salt, peppar och koriander och tillaga allting i 5 minuter. Tillsätt 1,2 dl vatten och finfördela i mixer. Placera köttet i pannan återigen, tillsammans med såsen och hetta upp. Servera med spenatsallad, avokado, rödlök, olivolja och vinäger.
Kyckling med aprikos- och habanerosås
Ingredienser: 2,25 dl aprikosmarmelad, 4 msk sojasås, 2 msk risvinäger, 1 tsk nyriven ingefära, 1 krossad vitlöksklyfta, 1 msk El Yucateco Caribbean Habanero Hot Sauce, 1 hel kyckling (delad i bitar).
Instruktioner (tillagningstid 1 h): Hetta upp marmeladen, när den har blivit flytande tillsätt soja, ingefära, vitlök och El Yucateco Caribbean Habanero Hot Sauce och tillaga på medelhög värme i ca 5 minuter under omrörning. Lägg kycklingen i en smörad ugnsform, täck kycklingen med sås och tillaga utan lock på 200 grader i ungefär en timme eller tills kycklingen är gyllene och genomstekt. Servera med ris.
Vietnamesisk biff med Habanerosås
Ingredienser: 4 msk soja, 2 msk pressad citronsaft, 2 msk farinsocker, 1 msk fisksås, 5 vitlöksklyftor (hackade), 3 msk El Yucateco XXX Hot Kutbil-ik Habanero Sauce , 3 msk jordnötsolja eller rapsolja, 1 msk salt, 1 tsk peppar, 700 g fläskfilé (skurna i ca 2 cm stora bitar), 2 salladslökar (skivade, både gröna och vita delarna ska användas).
Instruktioner: 1. Blanda soja, citronsaft, farinsocker och fisksås – blanda väl tills sockret löst sig och tillsätt sedan vitlök, El Yucateco XXX Hot Kutbil-ik Habanero Sauce, olja, salt och peppar. 2. Blanda fläskfilén med såsen i en skål och låt marinera i minst 1 timme. 3. Tillaga köttet i en gryta och servera med skivad salladslök.
Mexikanska kalkonköttbullar med chipotle
Portioner: 4, förberedelser: 10 minuter, tillagningstid: 45 minuter
Ingredienser: 1 medelstor lök, hackad, 1 hackad selleripinne, 2 vitlöksklyftor, 1 msk vatten, 2 msk olja, 2 tsk torkad timjan, 5 kokta och hackade tomater, ½ flaska El yucateco chipotlesås, 9 dl hönsbuljong, 450 gram malen kalkon, 1 ägg, 4 msk ströbröd, 3 matskedar parmesanost, 1 msk Worcestershire sås. Instruktioner: 1) Blanda lök, selleri och vitlök med vattnet. Hetta upp oljan, stek lökmixen (spara 2 msk till senare), tillsätt 1 tsk torkad timjan. 2) Blanda tomaterna och hönsbuljongen med hälften av chipotle såsen och låt sjuda i såsblandningen 3) Blanda kycklingen, ägget och resten av chipotle såsen med ströbrödet, parmesanosten och Worcestershire såsen 4) Blanda grundligt och rulla därefter köttet till små bollar. Stek bollarna i såsblandningen i 45 minuter och servera.
Fläsk med öl och achiote
Ingredienser: 900 g fläskkött, 1,1 dl saft från pressad apelsin, ½ block El Yucateco annatto/achiote, 2 msk vitvins- eller äppelcidervinäger, 1 burk öl, 2,25 dl farinsocker, 2 vitlöksklyftor (krossade), 1 msk salt, svart bönröra att servera. Instruktioner: Blanda apelsinsaft, El Yucateco annatto, vinäger, öl, farinsocker, vitlök och salt. Sprid blandningen över hela köttbitarna och tillaga dessa i ugnssäker form täckt med aluminiumfolie på 200 grader i ca 1,5 timme. Servera med bönoröra och rödlök.
Mexikanska burritos
Ingredienser: 1 msk olja, 1 hackad lök, 2 hackade vitlöksklyftor, 1 msk salt, 1msk torkad oregano, 460 g fläskfärs, 4 tomater, 4 msk röd habanerosås (El Yucataco), vetetortillas, 0,6 dl gräddfil,2,4 dl refried bönor, 2,4 dl hackad sallad.
Instruktioner: Koka 3 tomater i 10 minuter, blanda med hälften av löken, 1 vitlöksklyfta och oreganon. Hetta upp olja, stek återstoden av löken tills den är transparent, tillsätt resterande vitlöksklyfta och bryn i ytterligare 2 minuter. Tillsätt färsen och stek i ytterligare 6 minuter. Tillsätt tomatblandningen och den röda habanerosåsen, blanda väl och låt puttra på medelhög värme i 30 minuter. Rör om emellanåt. Hacka resterande tomat (urkärnad) i små kuber, värm tortillasen och bred på refried bönor, gräddfil, färs, sallad, hackad tomat och röd habanerosås och rulla till en burrito.Kycklingklubbor med Annatto
Ingredienser: 4 kycklingklubbor (inklusive lår, utan skinn), ½ block El Yucateco Annatto/Achiote, 2,25 dl ananasjuice, 1 tsk vitvinsvinäger, 1 msk salt, 2 vitlöksklyftor, rödlök, svarta bönor.
Instruktioner: Mixa El Yucateco Annatto/Achiote, ananasjuice, vinäger, salt och vitlök väl i mixer. Hetta upp olja i en stekpanna. Stek kycklingklubborna på båda sidor. Häll i Annattomixen, täck med lock och låt sjuda i ca 30 minuter eller tills kycklingen känns mjuk. Servera med rödlök och svarta bönor
Fisk & skaldjur
-
Vit fisk med röd habanerosås
Ingredienser: 4 vita fiskfileer (ditt val), 2,4 dl majonnäs, 0,6 dl färsk hackad spenat, 3 msk hackad persilja, 3 msk hackad selleri, 1 vitlöksklyfta, 1 msk salt, ¼ tsk peppar, 2,4 dl hackad mango, 1,2 dl hackad ananas, ¼ cup koriander, 2 msk finhackad rödlök, 1 msk citronsaft, 2 tsk Röd habanero sås (El Yucateco). Instruktioner: Blanda majonnäs, spenat, persilja, selleri, vitlök, chilisås, salt och peppar. Krydda fisken med salt och peppar. Stek på båda sidor, ca 3 – 4 minuter per sida. Kombinera mango, ananas, koriander, rödlök och citronsaft. Bred mangosåsen över fisken och servera med salsa verde.
Räkor med Annatto
Ingredienser: 900 g räkor (skalade), 28 g El Yucateco Achiote, 1,1 dl ananasjuice, 2 msk vinäger, 3 vitlöksklyftor, 16 grillspett.
Instruktioner: Trä räkor på grillspett. Mixa El Yucateco Annatto/Achiote, ananasjuice, vinäger och vitlök väl i mixer. Marinera räkorna med Achiotemixen i kylskåpet i minst 30 minuter. Grilla eller stek med lite olja på båda sidor. Garnera med skivad vårlök.
Sallader
-
Kaktussallad
Ingredienser: 700 g kaktus nopales eller paddlar, 1 och ½ tsk salt, 4 tomater, urkärnade och skurna i ca 6 mm skivor½ , liten rödlök, skuren i ca 6 mm skivor, 1-2 medium stora serrano chilifrukter, urkärnade och finhackade, 2 knippor koriander, enbart löv, hackade½ kopp finriven feta ost (eller valfri ost som passar till sallad), ½ kopp rödvins vinäger, 1 tsk färskmalen svartpeppar, 4-6 salladsblad, 1 avokado, skalad, urkärnad och hackad för garnering, ¼ kopp krossad svartpeppardressing, tillagad enligt receptet nedan. Krossad Svartpeppardressing: 2 msk krossad svartpeppar, ½ kopp olivolja, 2 msk nypressad citronsaft, 1 tsk salt. Instruktioner: Förvärm en grill eller platta. Placera kaktus paddlarna i en skål och rör runt tillsammans med ¼ kopp olivolja och ½ tsk salt. Grilla eller stek paddlarna tills grillmärken syns på bägge sidorna, eller tills dom blir mörkgröna med svarta fläckar på, approximativt 3-5 minuter. Lägg därefter paddlarna i en skål för nerkylning, täck med en duk och låt stå i 2-4 timmar eller över natten. Skär kaktusen i 4-5 mm bitar (det är även möjligt att köpa redan skurna kaktusbitar). Ta en stor skål och blanda ihop kaktusen, tomaterna, löken, chilifrukterna, koriandern och osten med resterande olivolja, vinäger, salt och peppar. Blanda väl. Servera på en tallrik med salladsbladen och dekorera avokadobitarna med stänk av den krossade svartpeppardressingen.Krossad svartpeppardressingBlanda ihop alla ingredienserna i en liten skål. För garnering av grönsaker eller droppa lätt över salladen som dressing.
Gurksallad med habanerodressing, 4 portioner, ca. 10 min
Ingredienser: 5 stora gurkor, 2 skivade rödlökar, 4 msk äppelvinäger, 1 tsk senap, 1 tsk salt, ¼ tsk peppar, 2 tsk El Yucateco Caribbean Habanero Hot Sauce, 1,7 dl olivolja, 1 ½ tsk torkad oregano. Instruktioner: 1) Skala gurkorna och dela på hälften. Avlägsna fröna med hjälp av en sked och strimla sedan gurkorna. 2) Blanda vinäger, senap, salt, peppar och habanerosåsen noggrant. Häll i lite olja i taget. 3) Blanda gurka och rödlök. Häll över dressingen och toppa med oregano.
Räksallad, 4 portioner, ca. 10 min
Ingredienser: 680 g skalade, huvudlösa, kokta räkor, 2 hackade gurkor, med skal och utan frön, 4,5 dl hackad romansallad, 4 msk hackad koriander, en liten finhackad rödlök, 2,25 dl finhackad selleri, 2,25 dl majonnäs, 1 msk El yucateco Red Habanero Hot Sauce, 2 msk citronsaft, 2 hackade tomater utan frön. Instruktioner: 1) Blanda alla ingredienser genom att röra ihop dem försiktigt. 2) Servera på salladsblad, med antingen tostadas, bröd eller salta kex.
Kycklingsallad med curry och Habanero, 4 portioner, ca 20 minIngredinenser: 1 msk olivolja, 1 st tärnat kycklingbröst utan ben, 0,8 dl majonäs, 0,8 dl naturell yoghurt, 2 msk curry, 2 msk El Yucateco Red Habanero Hot Sauce, 1 msk citronsaft, 1 msk salt, 1 msk peppar, 0,8 dl russin, 1 äpple, kärnat och tärnat, 1,1 dl rostade, delade mandlar, 2,25 dl rostad kokos, 2,25 dl hackad koriander, salladsblad. Instruktioner 1) Krydda den tärnade kycklingen med salt och peppar. 2) Värm upp olja och stek kycklingen tills det fått en jämn, brun färg 3) Blanda majonäs, curry, El Yucateco Red Habanero Hot Sauce, citronsaft och salt. Blanda noga och häll sedan i klycklingen, russin, mandlar, kokos och koriander innan Ni serverar på ett salladsblad.
Soppor
-
Soppor i det mexikanska köket är soppa väldigt populärt. På andale.se ger vi Er recept på några av Mexikos mest välkända soppor.
Fläskbuljong med Achiote, tillagningstid 2 h
Ingredienser: 1,3 kg fläskkotlettrad, 3 tomater, 1 ¼ lök, 2 vitlöksklyftor, 2 msk olja, 1/4 block El Yucateco annatto/achiote, 2 morötter (skivade), 1 potatis (kokt och tärnad), 2 zucchinis (skivade), salt, peppar. Instruktioner: Lägg köttet i en gryta och täck med vatten. Tillsätt lök och tillaga tills köttet känns mjukt. Mixa tomater, lök, vitlök och El Yucateco Annatto /Achiote väl i mixer. Hetta upp olja i en gryta och stek mixen i 5 minuter. Tillsätt kött, buljong och grönsaker och låt koka under 15 minuter. Servera.Sopa Azteca (4 pers.)
Denna soppa är en välkänd och populär i Mexiko. Lätt att laga, god att äta! Ingredienser: 6 majstortillas (helst lite torra), olja att steka i, 1 dl hackad gul lök, 2 klyftor finhackad vitlök, 1 st torkad pasilla chili, 8 dl kycklingbuljong, 2-3 tärnade tomater, salt efter smak, 3 dl hackad kokt kyckling, 1 mogen avokado, hackad, färsk koriander, 1 st lime till servering Instruktioner: 1) Riv isär tortillasen och stek dem tills de är gyllenbruna och krispiga (var försiktig så du inte bränner dem!). Ta bort tortillabitarna från järnet och lägg dem på ett papper för att torka. 2) Fräs den gula löken, chilin och vitlöken i några minuter i en stekpanna. 3) Tillsätt buljongen, tomaterna, saltet och kycklingen. Höj temperaturen tills soppan börjar koka, och sänk sedan värmen så att soppan får småputtra istället. Sätt på ett lock och låt soppan puttra i ungefär 15 minuter. 4) Lägg nu i bitarna av tortilla, avokado, små bitar torkad chili och ost. Garnera med koriander, om det faller dig i smaken. Servera med lime och Crème fraiche. Buen Provecho! (Bon Appetit!)
Majs och Poblanosoppa (4 pers)
Ingredienser: 1 dl majs, 1 tsk majsolja, ¼ vitlök, fintärnad , 1 st poblanochili, skivad, 4 msk margarin, 200 gram tomater, ½ medelstor gul lök, 1 liter kycklingbuljong, 150 gram ost, 1 ½ dl matlagningsgrädde Instruktioner: 1) Rosta chilin lätt i en stekpanna och ta bort skalet. Ta även bort trådar och frön innan Du skär dem i skivor. 2) Hetta upp hälften av smöret och oljan, och tillsätt sedan vitlöken för att stekas. Kort därefter ska Du tillsätta chilin och majsen. Stek sedan tillsammans i ca 2 min. 3) För att göra buljongen, skär tomaterna och den gula löken i stora bitar. Stek dem tillsammans i det resterande smöret och oljan i en separat stekpanna. Tillsätt kycklingbuljongen. Hetta upp blandningen och låt den långsamt tjockna lite. 4) Blanda i ingredienserna från den andra stekpannan ner i buljongen, och vänta tills den tjocknar ordentligt. Tillsätt ost och låt den smälta. 5) Till sist, tillsätt grädden och ta bort soppan från spisen. Smaklig måltid!
Kaktus och äggsoppa (3 personer)
Ingredienser: 1 liter kycklingbuljong, 2-3 ägg, kaktus (mängden beror på om du vill ha en trögflytande eller mer rinnig soppa), avokado, salt och peppar Instruktioner: 1) Gör kycklingbuljongen som vanligt, tillsätt sedan kaktus och koka i 5-6 minuter. 2) Tillsätt äggen i den heta buljongen, smaka av med salt och peppar. 3) Vid servering, garnera med bitar av avokado. Passar även bra med några droppar grön habanerosås.
Gräddsoppa med svarta Habanero bönor
Portioner: 4, tillagningstid: 15 minuter Ingredienser: 4,5 dl hela svarta bönor (inklusive buljong från burken), 4,5dl vatten, ¼ lök tärnad, 1 vitlöksklyfta, 1 matsked El yucateco Kutbil Ik XXXtra Hot Habanero Sås, 2,25dl färsk grädde, 2 tortillas, skurna i strimlor, 1 tsk salt, ¼ tesked peppar, 2 msk olja. Instruktioner: 1. Blanda bönorna, buljongen, löken och vitlöken i en mixer. 2. Hetta upp oljan och stek upp tortilla stripsen. Lägg de sedan åt sidan. 3. Häll den blandade blandningen i oljan, tillsätt El yucateco XXXtra Hot Sauce, sedan tillsätt grädden, krydda med salt och peppar. Låt allt koka på svag värme i tre minuter. 4. Servera. Garnera med tortilla strips och lite grädde.
Skaldjurspozole, 4 portioner, ca 1 h
Ingredienser: 4,5 dl förkokad majs pozole, 1,1 l vatten, 4 st tvättade råa, räkor (mediumstora), 1,1 dl tärnad fiskfilé, 1,1 dl skivad bläckfisk, 4 st små musslor, 1,1 dl La Costeña grön sås, 1 msk malen koriander, hackad romansallad, skivad rädisa, pressad vitlök, citronhalvor. Instruktioner: 1. Koka hominyn tills den är mjuk och kornen öppnar sig (ca 40-45 min). 2. Tillsätt skaldjuren och fisken och koka i tre minuter på låg värme. 3. Blanda den gröna såsen med koriander tills såsen är tunn och sammetslen. 4. Blanda den gröna såsen och fisken med hominyn och låt koka i ytterligare tre minuter. 5. Smaka av med salt och peppar. Servera med sallad, rädisor, vitlök och citron.
Rostad Poblano och Potatissoppa
Ingredienser: 1 stor Poblano pepparfrukt, 2 storapotatisar, 4-6 koppar kyckling eller vegetabilisk buljong, 1 tsk Mexikansk oregano, 1/2 tsk malen kumminsalt och peppar efter smak. Instruktioner: 1. Skär potatisen i kuber och rosta med pepparfrukten i ugnen på 175 grader. Vänd på pepparfrukten 2 eller 3 gånger så de rostas jämnt. 2. Dra av skinnet på frukten och kärna ur den. 3. Blanda potatisen med pepparn och en del av buljongen, om du använder en blender gör det i omgångar. 4. Häll ner i en stor kastrull och koka upp. 5. Lägg till oregano,kummin, saltoch peppar efter smak. Låt sjuda på låg värme under konstant omrörning. 6. Servera med gräddfil och upphettade tortillastrips och njut varmt!
Röd pozole (1 h 30 min, 8 port.)
Ingredienser: 800 g till 1 kg pozolemajs, 2 vitlökshuvud, salt efter smak, 1 kg fläskkött (tärnat), 4-5 guajillos och 4-5 anchos, ¼ tsk oregano, 1 nypa kummin (valfritt), 1 vitlöksklyfta, 1 romansalladshuvud , lök, citron, rädisa, majstortillas eller tostadas. Tillagning: Placera köttet tillsammans med ett vitlökshuvud i en gryta. Täck med vatten och låt koka i 1 h eller tills köttet blivit väldigt mjukt. Koka majsen I saltat vatten i 8 till 10 minuter på medelhög värme (om det är torkade, om det är från burk, hoppa över detta). Ta bort vitlökshuvudet från köttbuljongen. Placera chilifrukterna I varmt vatten tills de mjuknat, ta bort frön och skaft och krossa tillsammans med salt, oregano, kummin och vitlöksklyfta, lök och lite vatten. Avlägsna det mjuka köttet från buljongen. Häll den röda såsen och majsen i grytan och låt koka. Tillsätt det strimlade köttet och låt koka I ytterligare några minuter innan servering. Servera med strimlad sallad, rädisa och lök, avocado (valfritt) samt några droppar citronjuice. Ät med tostada.
Tarascosoppa (Sopa tarasco)*
Ingredienser: 200g pinto (eller bruna) bönor, 1 gul lök, 4 vitlöksklyftor, 1 burk krossade tomater, 3 färska chili, 2 msk chilisås, 1/2 L hönsbuljong, 2 dl creme fraiche, 2 dl mozarella eller feta ost,8 majstortillas, 1 avokado, olja, salt. Tillagning: låt bönorna stå i vatten över natten. Koka bönorna i en timma i vattnet, tillsammans med hälften av den grovhackade löken, två hela vitlöksklyftor och an nypa salt. Låt böngrytan svalna. Häll blandningen i mixern och kör tills det blir en jämn puré. Fräs resten av löken och vitlöken i olja i en gryta. Häll på tomaterna och låt det puttra i 20 minuter. Häll i bönpurén och låt blandningen sjuda tills den börjar tjockna. Häll i buljongen, salta om det behövs. Skär osten i små kuber. Skär tortillan i 2 centimeter breda remsor, knaperstek dem snabbt i olja. Rensa bort kärnorna ur chilin, strimla dem och fräs dem i olja. Skär avokadon i tunna klyftor. Häll soppan i serveringsskålar och garnera varje portion med en klick creme fraiche, ostkuber, tortillaremsor, lite stekt chili och nårga avokadoklyftor. Ät den mustiga soppan med en kall öl och njut *receptet är från boken Mexikansk matresa (Anette Nyqvist, Tana Ross, 1995)
Pasta
-
Här delar vi med oss av dom lättaste och snabbaste recepten till Dig. Allt du behöver är andale.se och en vanlig mataffär!
Pasta med skaldjurschipotle
Portioner: 4, förberedelser: 15 min, tillagning: 14 minIngredienser: 250 gram linguine eller spaghetti, salt efter smak, 1 matsked olivolja, 2 finhackade vitlöksklyftor, 500 gram skaldjur, 2 tsk tequila eller mezcal, 1 kopp färsk spenat, 1 kopp grädde, 2 chipotle paprika i adobo, 2 matskedar riven parmesanost.
Instruktioner: Fyll en stor kastrull med vatten, tillsätt salt och koka på hög värme. Tillsätt pastan när vattnet kokar och koka tills al dente. Slå bort vattnet. Medan pastan kokar hettar du upp olivoljan i en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt vitlök och skaldjur och stek i 2 till 3 minuter. Minska värmen till låg, tillsätt tequila och spenat. Låt alkoholen förångas. Blanda grädden med chili, adobo och salt. Häll över räkorna, rör om och låt allt värmas på låg värme utan att låta det koka. Blanda kryddorna väl och tillsätt salt om nödvändigt.
Häll såsen över pastan, blanda väl och servera omedelbart. Smaksätt med peppar och parmesan.
Spaghetti med koriander (20 min, 2 port.)
Ingredienser: 200 g spaghetti, salt efter smak, 1 tsk olivolja, 1 lagerblad, 20 kvistar koriander, 1 poblano chili (rostad, skalad och utan frön), 100 g färskost, 1 tsk kycklingbuljong (tärning) 1 till 2 tsk smör, 1 vitlöksklyfta, riven parmesanost efter smak
Tillagning: Koka pastan enligt förpackningen tillsammans med salt, olivolja och lagerblad. Töm vattnet. Placera smör i en stekpanna och sautera vitlöken på medelhög värme. Blanda koriander, poblano chili, färskost och kycklingbuljong och häll i stekpannan med vitlöken, tillsätt salt efter smak. Låt sjuda på låg värme i några minuter, blanda sedan försiktigt med den kokta pastan. Servera varmt, strö över riven parmesanost.
Spagetti a la mexicana
Ingredienser: 6 tomater (rostade), 4 msk hackad lök, 4 vitlöksklyftor (rostade), 1 tsk socker, 1 tsk timjan eller myntablad, 1 chipotle i adobo, 480 g spaghetti, 5 tsk olivolja, 2,25 dl riven parmesanost, Koriander och hackad persilja efter smak, 1 guajillo chili (skivad, stekt och saltad efter smak).
Instruktioner: Mixa tomater, lök, vitlök, socker, timjan/mynta, chipotle och salt efter smak i en mixer tills du får en väldigt slät pasta. Om klumpar kvarstår tillsätt ytterst lite vatten och mixa igen. Förvara i kylen tills vidare. Koka pastan al dente (följ instruktionerna på förpackningen), häll bort vattnet och ställ åt sidan till senare. Hetta upp olivolja i en stor gryta som också lämpar sig för servering. Häll i tomatmixen och låt koka i 5 minuter. Kontrollera sältan, tillsätt spaghetti, blanda väl och ta sedan grytan av värmen. Garnera pastan med den rivna parmesanen, de hackade örterna och skivorna av guajillo chili.
Crepes
-
Huitlacoche, Majs & Squashblomme-Crepes med Poblano sås
8 till 10 crepesIngredienser: 4 poblano chilifrukter, rostade och urkärnade, 1 1/2 koppar mjölk, 2 mtsk osaltat smör, 1 mtsk plus 1 tsk mjöl, 1 kopp crème fraîche, 3/4 tsk salt,1/2 tsk malen muskotnöt, 1 mtsk vegetabilisk olja, 1 kopp hackad lök, 1 vitlöksklyfta, pressad, 3 koppar huitlacoche, 6 kopparsquash blommor, ursköljda och torkade, 1 kopp majs, 1 sats pannkakor/crepes, 1/2 kopp fetaost för garnering.
Instruktioner: För såsen: Grovhacka chilifrukterna, och blanda dom med mjölken i en mixer tills helt slät. Smält 1mtsk smör i en stekpanna på medium värme. När smöret börjar bubbla, häll i mjölet. Blanda ofta tills redningen luktar rostat, den får en gyllen brun färg och den verkar bli mer skummig. 2-3 minuter ungefär. Häll chilifruktspurén över redningen, sänk värmen till medium-låg och blanda väl, så att de är fullt integrerade och inte har några klumpar. Blanda in creme fraichen, ½ tsk av saltet och muskotnöten. Fortsätt koka på medium-låg värme under omrörning- det får inte fastna i botten. 8-10 minuter, eller tills den tjocknar till. För fyllningen: Hetta upp en stekpanna på mediumvärme. Lägg i resterande smör med oljan. När det är smält och bubblar, lägg i löken. Stek ungefär 8 till 10 minuter, eller tills kanterna börjar bli bruna. Lägg till vitlöken, blanda väl och låt steka ytterliggare någon minut. Blanda in huitlacochen, squashblommorna och majsen och sprinkla in resterande saltet. Låt allt koka upp, under omrörning, tills helt genomvärmd, ungefär 3 minuter. För Pannkakorna: Hetta upp dina crepes/pannkakor på en förvärmd non-stick stekpanna på medium-låg värme, ungefär 10 sekunder per sida. Placera på en tallrik, sleva på 3 matskedar av fyllning och rulla ihop- som om den var en knubbig taco. Placera stygnsidan neråt på en tallrik, upprepa med alla pannkakor/crepes. Häll den upphettade poblanosåsen över allt och sprinkla lite fetaost överst. Serveras varmt. NOTERA: Du kan också placera de fyllda pannkakorna i en smörad ugnsform, hälla över poblano såsen och använda gratängsost istället för fetaost. 400 grader i ungefär 10 minuter. Serveras varmt.
Bönor och ris
-
Överkokta bönor med tomatsås*
Ingredienser: 300 g pinto eller bruna bönor, rensade och blötlagda över natten, 1 l vatten, 200 g buljong, 100 g fräsk tomatsås, 100 g riven ost, salt
Tillagning: Köka bönorna i 1 1/2 timme och smaka av med salt. Blanda buljong och tomatsåsen i kastrull. Köka på låg värme i 5 minuter. Häll på bönorna och mosa dem medan de kokar. Rör ner osten. Koka under omrörning i 10 minuter. Servera som tillbehör till de flesta rätter. *receptet är från boken Mexikansk matresa (Anette Nyqvist, Tana Ross, 1995
Mexikanskt ris
Ingredienser: Drygt 1 dl långkornigt vitt ris, 1 msk vegetabilisk olja, 1 lök (finhackad), 1 vitlöksklyfta (finhackad), 1 ½ dl kycklingbuljong (du kan använda vatten istället om du vill minska på fettet), 1 tomat (urkärnad och tärnad), 1 tsk malen kummin, ½ tsk saffran, salt och svartpeppar efter smak , ¼ dl frusna (tinade) eller färska ärtor och morötter, 1 kvist färsk koriander.
Tillagning: Blanda ris och olja och koka i en stekpanna på medelhög värme tills riset rostats lätt (ca 2 minuter). Tillsätt lök och tillaga i 2 minuter. Tillsätt vitlök och tillaga i ytterligare 1 minut. Häll kycklingbuljongen över risblandningen och koka upp. Rör i tomat, kummin, saffran, salt och svartpeppar och låt koka upp. Täck med lock, dra ned värmen på lågt och låt sjuda tills riset kokat klart (ca 20 minuter). Rör i ärtor och morötter i riset. Garnera med koriander.
Milda bönor (frijoles suaves)*
Ingredienser: 250 g torkade pinto bönor (kan vara bruna bönor), 1 vitlöksklyfta, 1 liten lök, 50 g mild, hackad chili, 200 g krossad ananas, 1 msk salt. Instruktioner: blöt bönorna över natten. Skölj och lägg i kastrul, häll på vatten så det täcker bönorna. Lägg i vitlök, lök, salt. Lock på och skjud minst 2 timmar. Lägg i chili och ananas och sjud 15 minuter till. *receptet är från boken Mexikansk matresa (Anette Nyqvist, Tana Ross, 1995)
Bundna bönor*
Ingredienser: 300 g pinto eller bruna bönor, rensade och blötlagda över natten, 1 l vatten, 1 1/2 hackad lök, 3 vitlöksklyftor, 50 g smält margarin, 50 g olja, 1 chili, resnad och finhackad, 1/2 msk chilipulver, 300 g riven ost, salt
Tillagning: Köka bönorna i 1 1/2 timme tillsammans med vitlöken och hälften av löken. Smaka av med salt. Passera de kokta bönorna i mixern. Blanda margarin och olja i en kastrull och fräs chili, resten av löken och chilipulvret. Smaka av med salt. Rör ner bönmoset och blanda väl. Lägg i osten under ömrörning och låt alt sjuda i några minuter. Servera på tallrik med majstortillas till kötträtter.
*receptet är från boken Mexikansk matresa (Anette Nyqvist, Tana Ross, 1995)
Fulla bönor*
Ingredienser: 300 g pinto eller bruna bönor, rensade och blötlagda över natten, 1 l vatten, 1 hackad lök, 2 vitlöksklyftor, 50 g smält margarin, 1/2 msk olja, 1/2 burk krossade tomater, 1 chili, resnad och finhackad, 200 g koriander, finhackad, 1 flaska öl, salt
Tillagning: Köka bönorna tillsammans med vitlöken och hälften av löken och oljan på svag värme i 1 1/2 timme . Smält margarinet i tjockbottnad kastrull. Fräs den hackade löken. Rör ner tomatkross, chili och koriander. Lägg i de fädigkokta bönorna. Smaka av med salt och häll i ölet. Koka på låg värme i 45 minuter. Serveras i separat skål till kötträtter tillsammans med majstortillas. *receptet är från boken Mexikansk matresa (Anette Nyqvist, Tana Ross, 1995)
Mellanmål
-
Tomat- och ansjovisrutor
Ingredienser: 450 g smördeg, 1 skivad stor tomat, 12 ansjovis, 4 msk skivad lök, 1 msk torkad oregano,El Yucateco röd habanerosås, olivolja.Instruktioner: Kavla ut degen till fyrkant (ca 0,5 cm tjock) och placera på en smörad plåt. Bred olivoljan över degen. Lägg på ett lager skivade tomater, sedan ansjovis och slutligen oliverna och några droppar röd habanerosås (El Yucateco). Strössla med oregano. Grädda i 200 C i ca 20 minuter eller tills bakverken blivit gyllene. Låt svalna i ca 10 minuter, skär i rutor och servera.
Gurk-och dillfingrar med habanero
Ingredienser: 3 rivna gurkor, 1,8 dl majonnäs, 2 msk hackad dill, 1 tsk El Yucateco grön habanerosås, 10 skivor vitt bröd utan kanter (delade på hälften), salt och peppar efter smak. Instruktioner: Blanda gurka och majonnäs, dill och grön habanerosås. Smaksätt med salt och peppar. Kyl i kylskåp i minst 30 minuter. Bred blandningen på båda brödskivor och lägg ihop dem – klart!Zucchini med Caribbean Habanero Sauce
Ingredienser: 6 zucchinis (skivade), 1,1 dl mjöl, 2 ägg (vispade), Japanska pankobrödsmulor, Vegetabilisk olja, 2 msk El Yucateco Caribbean Habanero Sauce, 1,1 dl gräddfil, 1,1 dl majonnäs, 2 tsk färsk oregano, 2 tsk senap (helst en stark variant), salt, peppar. Instruktioner: 1. Hetta upp oljan. 2. Doppa zucchinin i mjöl och skaka av överflödet. Doppa därefter i de uppvispade äggen och täck sedan med japanska pankobrödsmulor. 3. Stek zucchiniskivorna i het olja. Låt torka på hushållspapper efteråt. 4. Blanda El Yucateco Caribbean Habanero Sauce, gräddfil, majonnäs, oregano, senap, salt och peppar. 5. Servera den stekta zucchinin tillsammans med Habanerosåsen.
Korv med habanero
Ingredienser: 1 kg cocktailkorv (på kalkon), 2,25 dl ketchup, 1 msk Worcestershiresås, 2 lökar (finhackade), 1 vitlöksklyfta (finhackad), 1,1 dl vegetabilisk olja, 1 msk El Yucateco Kutbil-ik Habanero Sauce, 1 msk salt, ¼ tsk svartpeppar.
Intsruktioner: 1. Hetta upp olja och fräs löken i 2 minuter, tillsätt vitlök och korv. När korvarna är gyllene addera ketchup, Worcestershire, El Yucateco Kutbil-ik Habanero Sauce, salt och svartpeppar och tillaga i ca 10 minuter. 2. Servera på tandpetare.
Habanero Kyckling-dip, portioner: 4, ca. 30 min
Ingredienser: 1 stort paket Philadelphiaost, 4 msk gräddfil, 2,25 dl tärnad, kokt kyckling, 4 msk Roquefortost, 1 msk finhackad gul lök, 1 tesked El Yucateco XXX Hot Kutbil-Ik Habanero sås. Instruktioner: 1. Blanda alla ingredienser noga i en mixer tills alltihop fått en tjockflytande konsistens. Ställ sedan in skålen i kylen och låt stå i minst 30 min. 2. Strössla över lite finhackad vitlök, servera sedan med salta kex och/eller rostat bröd.Oliver med habanero
Ingredienser: 4,7 dl blandade oliver, 1 msk olivolja, 1 msk citronsaft, 1 tsk rivet apelsinskal, 1 msk Worcestersås, 1 tsk El Yucateco Caribbean Habanero chilisås. Instruktioner: Kombinera olivolja, citronsaft, rivet apelsinskal, Worcestersås och chilisås, blanda väl. Dekorera med oliver och servera.
Mango guacamole, bra med glutenfria totopos
Ingredienser: 2 stora avocados, 1 mango, 1/2 rödlök, hackad, en handfull hackad koriander, jos från 1 lime,Jalapeno El Yucateco sås, salt och peppar efter smak Instruktioner: Skär avocadorna och mango och lägg dem i en skål. Krossa mes en gaffel och lägg till resterande ingredienser. Blanda väl tills de formar en slät salsa.