Sås spelar en väldigt stor roll I det Mexikanska köket. Det finns många olika sorter – grön, röd. Pico de Gallo, Taquera, etc. där majoriteten av variationerna är baserade på antingen Chili, tomat eller morötter. Från gatukök till fina restauranger serveras fräscha såser med lime och totopos.
Morita chilisås
Ingredienser:
12 små tomatillos,
3 torkade morita chili, 0,5 vitlöksklyfta,
lite vatten
och salt.
Tillagning:
Stek tomatillos i en stekpanna på lagom värme, vänd så ofta så att dom rostas utan att brännas vid. När dom får en ljusare grön färg och bruna rostränder skall dom tas av plattan. Rosta chilifrukterna, med stor försiktighet så de inte bränns vid.
Mala ner dina tomatillos, chilin, vitlöksklyftan med salt och vatten i en blandare, tillsätt vatten efter smak och tycke.
Arbol Chilisås i olja
Ingredienser:
2,4 dl torkade arbol chilis, 1 dl osaltade mandlar, 1 dl osaltade jordnötter, 1 eller 2 vitlöksklyftor, 1 gammal majstortilla, 1 tsk salt
, 2,4 dl olivolja, 2,4 dl neutral stekolja.
Tillagning:
Stek allt, utom saltet och olivoljan, i stekoljan, utan att bränna något. Dränera stekoljan och blanda ihop det stekta med olivoljan och saltet i en blandare och mixa. Lägg till mer olivolja efter smak och tycke. Passar till allt och är både kryddig såväl som smakrik.
Taquerasås
Ingredienser:
½ kg skalade och tvättade gröna tomater, 3 torkade morita chilifrukter, 1 liten gul lök, 4 vitlöksklyftor, salt efter smak, 1 dl hackad koriander, Juice från 1 citron (valfritt).
Tillagning:
Stek chilin på bägge sidorna, med vaksamhet att de inte bränns vid. När de fått färg, lägg ner dem i en behållare med vatten. Skär löken och tomaterna i fyra klyftor och lägg dom på ett bakplåtspapper, lägg till vitlöken och ställ in i ugnen på 200 grader i ungefär fem minuter. Vänd på dom så att alla sidorna blir gyllenbruna. Ta ut och låt svalna. Häll ner chilin, tomaterna och vitlöken i en blandare och mixa tills allt är väl fördelat. Använd även juicen från tomaterna som utsöndrats i ugnen. När väl fördelat, häll över i en behållare. Hacka eller finhacka löken och häll i såsen. Koriander, salt och citron efter smak och tycke. Blanda väl och servera. Om den är lite för tjock, tillsätt vatten.
Svart Sås
Ingredienser:
3 msk olja, 10 pasilia pepparfrukter, urkärnade
1 dl kyckling eller köttbuljong, 1 vitlöksklyfta, 1 gul lök, salt efter smak
Tillagning:
Hetta upp oljan i en panna på medelvärme. Stek chilin lätt, vänd endast en gång och var försiktig att inte bränna. När stekta, blötlägg chilin i kycklingbuljongen tills de mjuknat, i ca 30 minuter.
Mixa chilin i en blandare med resten av ingredienserna. Notera; om du inte har buljong går vatten bra med.
Mangosås med chipotle
Ingredienser:
1 mellanstor mango, skalad och delad, lök,
1 vitlöksklyfta
, 2 chipotlechilifrukter
Tillagning:
Bryn lök och vitlök i lite olja, låt det mjukna några minuter, tillsätt hackad mango och låt den få lite färg tillsammans med löken och vitlöken. Ha i lite vatten och töm allt i en mixer, blanda med chipotle. Vid behov tillsätt lite ytterligare vatten (försiktigt), salta efter önskemål.
Borrachasås, en väldigt mexikanska smak
Ingredienser:
100 g chili pasilla,
1 flaska öl,
2 serrano chilifrukter,
4 urkärnade gröna oliver,
1 vitlöksklyfta, fint hackad
1 mellanstor lök, fint hackad
1 msk olivolja,
5 korianderblad, fint hackad
salt
Tillagning:
Skala och rosta pasilla chilin, blanda tillsammans med vitlök, oliver, öl och olivolja. Tillsätt serrano chilifrukter, lök och koriander.
Passar utmärkt med köttacos.
Salsa Verde, 8 portioner.
Det är en enkel att göra och mångsidig salsa.
Ingredienser: 500 g tomatillo, 1 mellanstor lök, 3 serrano chilifrukter, 4 vitlöksklyftor, 12 korianderknippen, 1 tsk salt.
Instruktioner:
1. Kvartera löken. 2. Lägg i alla ingredienser, förutom koriandern och saltet, i en stor gryta och täck precis med vatten. 3. Låt koka upp och sänk värmen. Låt sjuda i 10 minuter. 4. Häll över den kokande grytan i en skål och blanda ihop koriandern, tills slät (ungefär 30 sekunder). 5. Hetta upp 2 mtsk olja i grytan. 6. Häll tillbaka den blandade salsan i grytan medden upphettade oljan.
7. Reducera värmen och lår sjuda i 20 minuter. 8. Sprinkla i saltet, mer eller mindre efter smak.
Tomatsås med morita chili
Ingredienser: 2 tomater, 1 vitlöksklyfta, 1/4 lök, 1 morita chili
Instruktioner: Stek upp alla grönsakerna utan olja, tills kanterna är svarta, och man kan känna chilismaken. Koka dem därefter. Skala tomaterna. Blanda allt i en mixer, och tillsätt salt och svartpeppar efter smak. Njut :)
Pico de Gallo - en mexikansk
klassiker
Kan du föreställa dig världen utan
tomater? Visste du dessutom om att tomater urpsrungligen kommer från
Mexiko?
Ett lätt och populärt recept från det Mexikanska köket är
"Pico de Gallo", som går enkelt och snabbt att röra ihop
hemma.
Allt du behöver är; en skivad tomat, en gul lök, *2
springs* koriander och en halv Serranochili (som du kan köpa hos oss). Blanda ihop ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
Servera denna sås som ett färgrikt tillbehör till alla dina
favoriträtter! Smaklig måltid!
Annan grön sås
För att få absolut bästa resultat, ska såsen tillagas i
i en molcajete , en sorts mortel.
Ingredienser: 3 gröna tomater (tomatillos - små tomater), grovmalt, salt, 2 stora peppar frön, 1 vitlök, 5 serranochilis.
Instruktioner: Mal ner ingredienserna en efter en. Blanda ner dem i denna ordning; salt, pepparfrön, vitlök, tomater och till sist chilin. Blanda allting väl innan servering.
Rostad (asada) röd sås
För att då absolut bäst resultat,
ska såsen tillagas i en molcajete, en sorts mortel.
Ingredienser: grovmalt salt, 2
stora pepparfrön, 6
stycken torkade (även gärna lite rostade, (för en rökigare smak)
arbolchilis, ¼
vitlök, 3
tomater.
Instruktioner:
Mal allting i morteln. Blanda ner ingredienserna efter
ordningen på ingredienslistan. Tips: mosa tomaterna med handflatorna
innan Du blandar ner dem i såsen.
Habanero Kyckling-dip, portioner: 4, ca. 30 min
Ingredienser:
1 stort paket Philadelphiaost, 4 msk gräddfil,
2,25 dl tärnad, kokt kyckling,
4 msk Roquefortost,
1 msk finhackad gul lök,
1 tskd El Yucateco Kutbil-Ik Habanero sås.
Instruktioner:
Blanda alla ingredienser noga i en mixer tills alltihop fått en tjockflytande konsistens. Ställ sedan in skålen i kylen och låt stå i minst 30 min.
2. Strössla över lite finhackad vitlök, servera sedan med salta kex och/eller rostat bröd.
Mango
guacamole, bra med glutenfria totopos
Ingredienser: 2 stora avocados, 1 mango, 1/2 rödlök, hackad, en handfull hackad koriander, 1 jalapeno peppar, urkärnad och hackad, jos från 1 lime, salt och peppar efter smak
Instruktioner: Skär avocadorna och mango och lägg dem i en skål. Krossa mes en gaffel och lägg till resterande ingredienser. Blanda väl tills de formar en slät salsa.
Habanero dip för potatischips
Ingredienser: 1 citron, habanero eller habanero El Yucateco sås.
Pressa saften ur en citron, tillsätt lite krossad habanero eller några droppar habanerosås (ju mer habanero, desto hetare smak). Njut!