Soppor i det mexikanska köket är soppa väldigt populärt. På andale.se ger vi Er recept på några av Mexikos mest välkända soppor.
Sopa Azteca (4 pers.)
Denna
soppa är en välkänd och populär i Mexiko. Lätt att laga, god att
äta!
Ingredienser: 6 majstortillas (helst lite
torra), olja att steka i, 1 dl hackad gul lök, 2 klyftor
finhackad vitlök, 1 st torkad pasilla chili, 8 dl kycklingbuljong, 2-3 tärnade tomater, salt efter smak, 3 dl hackad kokt kyckling, 1
mogen avokado, hackad,
färsk koriander, 1
st lime till servering
Instruktioner:
1) Riv isär
tortillasen och stek dem tills de är gyllenbruna och krispiga (var
försiktig så du inte bränner dem!). Ta bort tortillabitarna från
järnet och lägg dem på ett papper för att torka.
2) Fräs
den gula löken, chilin och vitlöken i några minuter i en
stekpanna.
3)
Tillsätt buljongen, tomaterna, saltet och kycklingen. Höj
temperaturen tills soppan börjar koka, och sänk sedan värmen så
att soppan får småputtra istället. Sätt på ett lock och låt
soppan puttra i ungefär 15 minuter.
4) Lägg nu i bitarna av
tortilla, avokado, små bitar torkad chili och ost. Garnera med
koriander, om det faller dig i smaken. Servera med lime och Crème
fraiche.
Buen Provecho! (Bon Appetit!)
Majs
och Poblanosoppa (4
pers)
Ingredienser: 1 dl majs, 1 tsk majsolja, ¼
vitlök, fintärnad , 1 st poblanochili, skivad, 4
msk margarin, 200 gram tomater, ½ medelstor gul lök, 1 liter
kycklingbuljong, 150 gram ost, 1 ½ dl matlagningsgrädde
Instruktioner:
1)
Rosta chilin
lätt
i en stekpanna och ta bort skalet. Ta även bort trådar och frön
innan Du skär dem i skivor.
2) Hetta upp hälften av smöret och
oljan, och tillsätt sedan vitlöken för att stekas. Kort därefter
ska Du tillsätta chilin
och majsen. Stek sedan tillsammans i ca 2 min.
3) För att göra
buljongen, skär tomaterna och den gula löken i stora bitar. Stek
dem tillsammans i det resterande smöret och oljan i en separat
stekpanna. Tillsätt kycklingbuljongen. Hetta upp blandningen och låt
den långsamt tjockna lite.
4) Blanda i ingredienserna från den
andra stekpannan ner i buljongen, och vänta tills den tjocknar
ordentligt. Tillsätt ost och låt den smälta.
5) Till sist,
tillsätt grädden och ta bort soppan från spisen.
Smaklig
måltid!
Kaktus
och äggsoppa (3
personer)
Ingredienser: 1 liter kycklingbuljong, 2-3 ägg, kaktus
(mängden beror på om du vill ha en trögflytande eller mer rinnig
soppa), avokado, salt
och peppar
Instruktioner:
1)
Gör kycklingbuljongen som vanligt, tillsätt sedan kaktus och koka i
5-6 minuter.
2) Tillsätt äggen i den heta buljongen, smaka av
med salt och peppar.
3) Vid servering, garnera med bitar av
avokado. Passar även bra med några droppar grön habanerosås.
Gräddsoppa med svarta Habanero bönor
Portioner: 4, tillagningstid: 15 minuter
Ingredienser: 4,5 dl hela svarta bönor (inklusive buljong från burken), 4,5dl vatten, ¼ lök tärnad, 1 vitlöksklyfta, 1 matsked El yucateco Kutbil Ik XXXtra Hot Habanero Sås, 2,25dl färsk grädde, 2 tortillas, skurna i strimlor, 1 tsk salt, ¼ tesked peppar, 2 msk olja.
Instruktioner:
1. Blanda bönorna, buljongen, löken och vitlöken i en mixer.
2. Hetta upp oljan och stek upp tortilla stripsen. Lägg de sedan åt sidan.
3. Häll den blandade blandningen i oljan, tillsätt El yucateco XXXtra Hot Sauce, sedan tillsätt grädden, krydda med salt och peppar. Låt allt koka på svag värme i tre minuter.
4. Servera. Garnera med tortilla strips och lite grädde.
Skaldjurspozole, 4 portioner, ca 1 h
Ingredienser: 4,5 dl förkokad majs pozole, 1,1 l vatten, 4 st tvättade råa, räkor (mediumstora), 1,1 dl tärnad fiskfilé, 1,1 dl skivad bläckfisk, 4 st små musslor, 1,1 dl La Costeña grön sås, 1 msk malen koriander, hackad romansallad, skivad rädisa, pressad vitlök, citronhalvor.
Instruktioner:
1. Koka hominyn tills den är mjuk och kornen öppnar sig (ca 40-45 min).
2. Tillsätt skaldjuren och fisken och koka i tre minuter på låg värme.
3. Blanda den gröna såsen med koriander tills såsen är tunn och sammetslen.
4. Blanda den gröna såsen och fisken med hominyn och låt koka i ytterligare tre minuter.
5. Smaka av med salt och peppar. Servera med sallad, rädisor, vitlök och citron.
Rostad Poblano och Potatissoppa
Ingredienser: 1 stor Poblano pepparfrukt, 2 storapotatisar, 4-6 koppar kyckling eller vegetabilisk buljong, 1 tsk Mexikansk oregano, 1/2 tsk malen kumminsalt och peppar efter smak.
Instruktioner:
1. Skär potatisen i kuber och rosta med pepparfrukten i ugnen på 175 grader. Vänd på pepparfrukten 2 eller 3 gånger så de rostas jämnt. 2. Dra av skinnet på frukten och kärna ur den.
3. Blanda potatisen med pepparn och en del av buljongen, om du använder en blender gör det i omgångar.
4. Häll ner i en stor kastrull och koka upp. 5. Lägg till oregano,kummin, saltoch peppar efter smak. Låt sjuda på låg värme under konstant omrörning.
6. Servera med gräddfil och upphettade tortillastrips och njut varmt!
Röd
pozole (1 h 30 min, 8 port.)
Ingredienser:
800
g till 1 kg pozolemajs, 2 vitlökshuvud, salt efter smak,
1 kg
fläskkött (tärnat), 4-5 guajillos och 4-5 anchos,
¼ tsk
oregano,
1 nypa kummin (valfritt),
1 vitlöksklyfta,
1 romansalladshuvud , lök, citron, rädisa, majstortillas eller tostadas.
Tillagning:
Placera köttet tillsammans med ett
vitlökshuvud i en gryta. Täck med vatten och låt koka i 1 h eller
tills köttet blivit väldigt mjukt.
Koka majsen I saltat vatten i 8 till 10
minuter på medelhög värme (om det är torkade, om det är från burk, hoppa över detta).
Ta bort vitlökshuvudet från
köttbuljongen.
Placera chilifrukterna I varmt vatten tills de mjuknat, ta bort frön
och skaft och krossa tillsammans med salt,
oregano, kummin och vitlöksklyfta, lök och lite vatten.
Avlägsna det mjuka köttet från
buljongen.
Häll den röda såsen och
majsen i grytan och låt koka. Tillsätt det strimlade köttet och låt koka
I ytterligare några minuter innan servering.
Servera med strimlad sallad, rädisa och lök, avocado (valfritt)
samt några droppar citronjuice. Ät med tostada.
Tarascosoppa (Sopa tarasco)*
Ingredienser: 200g pinto (eller bruna) bönor, 1 gul lök, 4 vitlöksklyftor, 1 burk krossade tomater, 3 färska chili, 2 msk chilisås, 1/2 L hönsbuljong, 2 dl creme fraiche, 2 dl mozarella eller feta ost,8 majstortillas, 1 avokado, olja, salt.
Tillagning: låt bönorna stå i vatten över natten. Koka bönorna i en timma i vattnet, tillsammans med hälften av den grovhackade löken, två hela vitlöksklyftor och an nypa salt. Låt böngrytan svalna. Häll blandningen i mixern och kör tills det blir en jämn puré. Fräs resten av löken och vitlöken i olja i en gryta. Häll på tomaterna och låt det puttra i 20 minuter. Häll i bönpurén och låt blandningen sjuda tills den börjar tjockna. Häll i buljongen, salta om det behövs. Skär osten i små kuber. Skär tortillan i 2 centimeter breda remsor, knaperstek dem snabbt i olja. Rensa bort kärnorna ur chilin, strimla dem och fräs dem i olja. Skär avokadon i tunna klyftor. Häll soppan i serveringsskålar och garnera varje portion med en klick creme fraiche, ostkuber, tortillaremsor, lite stekt chili och nårga avokadoklyftor. Ät den mustiga soppan med en kall öl och njut
*receptet är från boken Mexikansk matresa (Anette Nyqvist, Tana Ross, 1995)