Tamal är en traditionell Mexikansk rätt, gjord på majs masa, som ångats i antingen majs- eller bananblad. Fyllningen kan bestå av kött, frukt, ost, grönsaker eller chili. Rätten är populär året runt, men främst under Julafton. Tamales kan göras med Masa Harina para tamales, såväl som Maseca eller Naturelo.
Fläsk tamales, kyckling tamales.
Autentiska Hemlagade Tamales är något magiskt. I Mexiko lagar man mycket tamales, så vi ger receptet för 20 portioner, om du behöver mindre - dela ingredienserna.
Kycklingfyllningen:
- 10 till 12 tomatillos, skalade, avstjälkade och avsköljda
- 2 till 3 jalapenos, avstjälkade
- 4 stora vitlöksklyftor, skallade och grovhackade
- 1½ mtsk olivolja
- 3½ koppar kycklingbuljong
- Salt
- 4 koppar grovhackad kokad kyckling
- ⅔ kopp hackad koriander
Grisfyllningen:
- 16 mediumstora torkade guajillo och/eller ancho chilifrukter, avstjälkade, urkärnade och rivna i stora bitar
- 4 tomatillos
- 4 vitlöksklyftor, skalade och hackade
- ½ tsk malen svartpeppar
- ¼ tsk malen kummin
- 4 hekto benfritt griskött, skurna i 1cm kuber
- Salt
Smeten:
- 2½ koppar grisfett, smält
- 1½ tsk bakpulver
- 7 koppar Naturelo mjöl, mixat med 4½ koppar varmt vatten
- 2½ koppar kycklingbuljong
- 2 pakettorkade majsskal
I Förberedande av majsskalen:
1. Lägg skalen i en stor skål, ellertillochmed i vasken med vaskproppen i. Fyll upp med varmt vatten och tyng ner skalen med några tunga krukor/skålar.
2. Låt blötläggas i minst 2 timmar.
Förberedande av kycklingfyllningen:
3. Lägg dina tomatillos och jalapenos i en mediumstor stekpanna och täck med vatten. Koka upp och sänk värmen till sjudande.
4. Sjuda upp grönsakerna i 20 minuter.
5. Lägg i de kokade grönsakerna,med vitlöken, i en blender och mixa till en slät puré.
6. Hetta uppoljan i en stor stekpanna över medium värme.
7. När oljan är het, häll i purén och rörom tills fyllningen är tjockare och lite mörkare.I ungefär 10 minuter.
8. Lägg till 2 koppar buljong och låt sjuda övermedium värme tills den är tjock nog att täcka en sked, ungefär ytterligare 10 minuter.
9. Smaka av och salta rikligt, ungefär 2 tsk.
10. Blanda in kycklingen och koriandern, ta av från värmen.
Förberedande av grisfyllningen:
11. Lägg i chilifrukterna och dina tomatillos i en gryta, täck med vatten och koka upp. Låt sedan sjuda pålåg värme i ungefär 20 minuter.
12. Om nödvändigt, arbeta i partier; blanda in pepparfrukterna, tomatillos, vitlöken, svartpepparn och kumminen i en blender och gör till puré.
13. Sila mixen i en mediumstor kastrull.
14. Lägg till köttet, 3 koppar vatten och 1 tsk salt.
15. Låt sjuda utan lock under konstant omrörning, tills grisköttet kan spetsas meden gaffel utan problem och vätskan blivit reducerat till en tjock sås, ungefär 1och en halv timme.
16. Använd en gaffel för att bryta ner köttet till mindre bitar.
17. Smaka av och salta efter behov.
18. Låt svalna.
Förberedande av smeten:
19. Blanda in det nerblötta masa harina mjölet och salt i en stor kastrull, knåda med händerna.
20. Häll i det smälta fettet och fortsätt knåda.
21. Blanda i buljongen,en kopp i taget.
22. Fortsätt knpda, konsistensen skall likna en kakmix, men inte lika rinnande. Den bör hålla sin form i en sked.
23. Lägg till mer buljong,om behövligt.
Forma Tamales:
24. Ta ett majsskal och riv till snörbitar, du kommer använda dom senare för att knyta ihop dina tamales- detta kommer hjälpa dig veta vilka som är griskött och vilka som är kyckling.
25. Ta ett annat majsskal och torka av med en handduk.
26. Platta till skalet och skopa upp en fjärdedels kopp smet med en sked.
27. I den övre, bredare delen av skalet, smeta på smeten till ungefär ett vykorts storlek, var inte orolig över att göra smeten tjock- den kommer expandera när den ångas.
28. Skopa över två matskedar av kycklingmixen in i mitten av smeten på skalet.
29. Vik ihop den högra sidan av skalet, följt av den vänstra, och till sist botten.
30. Upprepa, alternera mellan kyckling och gris.
31. Gris tamalen knyter du ihop med snöret du rev ihop tidigare.
32. Lägg okokade tamales på en stor plåt.
Ånga Tamales
33. Lägg oanvända majsskal på varje nivå av din ångare. Lägg dina tamales på skalen och stäng till med ett skal på översidan.
34. Häll i vatten i din ångare och lägg på locket.
35. Ånga upp i ungefär 1 och en halv timme.
36. Häll i vatten om behövligt, ångaren får inte bli torr.
37. Dina Tamales är färdiga när skalet lossnar lätt från tamalen.
38. Låt stå i ungefär 30 minuter, för att låta degen bli fast.
39. För bästa resultat, låt svalna helt, ånga sedan upp igen tills varma (eller i microvågsugnen).