Mexiko har många variationer av framförallt recept på kött, som till exempel Cochinita Pibil, Bistec, Tinga de Pollo, Tinga de Ternera, Barbacoa, Chilorio, Al Pastor och Arrachera. I Mexiko
kan du dygnet runt avnjuta den godaste gatumaten. Majoriteten av den mat som lagas idag kommer från traditionellt
anrika recept. Dessa recept skapades av Aztekerna och Mayain dianerna och bevaras omsorgsfullt
av dagens Mexiko.
För dig som är ny För RealMexikans recept och varor: Chilorio: Länge tillagat fläsk ött (norra Mexiko), Conchinita Pibil: Långsamt rostat fläskkött (södra Mexiko), Cordero Barbacoa: Långsamt tillagat lamm (centrala Mexiko), Tinga de Pollo: Kyckling i chipotle och tomatsås
(centrala Mexiko), Tinga de Ternera: Kalv i chipotle och tomatsås (centrala Mexiko).
Chalupas
(
4 serveringar)
Ingredienser, grön sås: 300 g gröna tomatillos, ½ lök (hackad), 4 msk koriander, 4chiles serranos, 1 vitlöksklyfta , 2 msk matfett Salt
Instruktioner, grön sås: Mixa tomatillos, lök, koriander, chilifrukter, vitlök och salt i en mixer. Fräs blandningen i det upphettade matfettet.
Ingredienser, röd sås: 400 g tomater, 2 vitlöksklyftor, 4 morita chiles, 2 msk matfett Salt
Instruktioner, röd sås: Mixa tomater, vitlök, chilifrukter och salt i en mixer. Sila blandningen och fräs i det upphettade matfettet.
Ingredienser, chalupas: ½ kg färsk tortilladeg (eller butiksköpta tortillas), 50 g smör, ¼ kg tillagat och finhackat fläskkött, 1 lök (hackad)
Instruktioner, chalupas: Knåda degen med lite varmt vatten tills den känns smidig. Gör tortillas (eller använd butiksköpta) och tillaga/värm i en stekpanna. Servera tillsammans med smör, en skedfull grön eller röd sås, fläskkött och lök.
Tacos al Pastor (Pastor style tacos)
Tacos al Pastor är en känd mexikansk tacos. Rätten är gjord på griskött, som marinerats i annatto (även kallat achiote). Rätten växte fram i de centrala delarna av Mexiko, troligen från landets libanesiska invandrare, som vars kultur tog med sig shawarma-grillspett till landet. Taquitos är väldigt möra, smakrika och goda. Ett måste om du tycker om mexikansk mat. Vi föreslår RealMexicans egna recept för att göra Tacos al pastor – lätt att laga och gott att äta.
Ingredienser (för ca 8-9 st tacos):
Ca 500g fläskfilé, av hög kvalitet
, En tärning annatto (achiote) av märket El Yucateco,
2 stora apelsiner
, 2 msk vit vinäger.
Servering: majstortillas, ananas, koriander, rödlök, grön sås, salt efter smak.
Instruktioner:
1. Tärna köttet och lägg i en plastpåse. Tillsätt annatto, juicen av de två apelsinerna och vinägern. Låt ligga i denna marinad i kylen över natten. Har du bråttom, låt köttetmarineras i minst 30 minuter.
2. När köttet marinerats tillräckligt länge är det dags att steka det. Tillsätt lite avmarinaden tillsammans med köttet på järnet.
3. Samtidigt som köttet steker, hacka koriander, ananas och rödlök. (Lägg den rödalöken i kallt vatten några minuter innan servering).
4. Servera köttet tillsammans med majstortillas, och de hackade grönsakerna, frukterna,och självklart, din favorit – den mexikanska gröna såsen!
Carne asada tacos
Ingredienser:
½
dl vitvinsvinäger,
2 msk chilipulver,
2 msk extra virgin
olivolja,
2 ¾ tsk salt (uppdelat på flera moment),
1 kg
flankstek eller mellangärde (putsat och delat i 3 lika stora
delar)
, 500 g tomater (hackade),
2 till 4 jalapenos eller serrano chilis (urkärnade och finhackade),
½ dl hackad lök
½ dl
hackad färsk koriander
, 1 mogen men fortfarande fast avokado
(tärnad), limejuice (från 1 lime),
16 uppvärmda majstortillas (12 cm)
, 1/3 dl smulad Cotija ost eller annan liknande salt ost (parmesano)
Tillagning:
1.
Vispa samman vitvinsvinäger, chilipulver, olja, 2 tsk salt och
vitlökspulver i en skål. Tillsätt köttet och vänd på det för
en heltäckande marinering. Låt stå i kylskåpet i minst 1 h och
upp till 24 h.
2. Gör salsan omkring 20 minuter innan köttet ska
tillagas och blanda varsamt tomater, jalapenos, lök, avokado,
koriander, limejuice och den resterande ¾ tsk salt i en mellanstor
skål.
3. Placera plåtgallret i den övre delen av ugnen, förvärm
grillen. 4. Placera steken på en högkantad ugnsplåt, avlägsna
marinaden. Grilla 3-4 minuter per sida för medium. För över köttet
till en skärbräda och låt vila i 5 minuter. Skiva köttet tunt och
servera i tortillas tillsammans med salsa och ost.
Strimlat nötkött tacos med potatis
Ingredienser: strimlad nötkött, 1 stor vit lök, 2 stora tomater, 2 stora potatisar, 1 påse majstortillas, 1 taquera sås, salt, olivolja, 1/3 kopp vatten.
Instruktioner: 1) Värm upp köttet i ugnen på 180 grader.
2) Skär potatisen i tärningar, skiva löken i små strimlor och skär tomaterna i små tärningar.
3) I en stekpanna sätta lite olja, värm till medelhög värme, stek löken i tre minuter, tillsätt tomaterna, rör om i 2 minuter. 4) Tillsätt vatten och potatisar i grytan med tomater och lök och låt tills vattnet har förbrukats.
5) Ta nu köttet ur ugnen och strimla om inte strimlad än nu.
6) Lägg köttet i grytan med lök, tomater och potatiser, tillsätt lite salt och låt smakerna blanda i 3 minuter, ta bort från värmen.
7) I en stekpanna värm upp tortillas vända dem över, låt 1 minut på varje sida och upprepa 2 gånger.
8) Servera genast, sätta ihop dina tacos genom att sätta lite kött på varje tortilla och taquera sås .
Tacos på anka med grön sås, 4 portioner, ca 30 min
Ingredienser: ½ kg confiterad anka, 1 hackad gul lök, 2 finhackade vitlöksklyftor, 2 hackade gröna paprikor, 2 msk grön habanerosås ”El Yucateco” , 2,25 dl hackad ananas, 4 msk hackad koriander, 1,1 dl skivad rödlök, salt och peppar efter smak, tortillas till servering.
Instruktioner: 1. Värm den confiterade ankan i ett stekjärn med dess egna fett. Tillsätt sedan gul lök, vitlök, paprika och grön sås ”El Yucateco”. Smaka av med salt och peppar.
2. Koka i 15 minuter. Rör sedan i ananas och koriander.
3. Värm tortillas, lägg på ankan och vik ihop så att de får den rätta formen. Lägg dem över den skivade rödlöken. Häll sedan över mer grön sås ”El Yucateco”.
Mexikanska burritos
Ingredienser: 1 msk olja, 1 hackad lök, 2 hackade vitlöksklyftor, 1 msk salt, 1msk torkad oregano, 460 g fläskfärs, 4 tomater, 4 msk röd habanerosås (El Yucataco), vetetortillas, 0,6 dl gräddfil, 2,4 dl refried bönor, 2,4 dl hackad sallad.
Instruktioner: Koka 3 tomater i 10 minuter, blanda med hälften av löken, 1 vitlöksklyfta och oreganon. Hetta upp olja, stek återstoden av löken tills den är transparent, tillsätt resterande vitlöksklyfta och bryn i ytterligare 2 minuter. Tillsätt färsen och stek i ytterligare 6 minuter. Tillsätt tomatblandningen och den röda habanerosåsen, blanda väl och låt puttra på medelhög värme i 30
minuter. Rör om emellanåt. Hacka resterande tomat (urkärnad) i små kuber, värm tortillasen och bred på refried bönor, gräddfil, färs, sallad, hackad tomat och röd habanerosås och rulla till en burrito.
Äkta mexikansk burrito
Ingredienser: kyckling, svarta hela bönor, skivade poblano chili, ost, creme fraiche, lite salt, stora vete tortillor.
Instruktioner:
Värm svarta hela bönor, stek kyckling tillsammans med strimlad poblano. Värm brödet, lägg på bönor, kyckling, ost och några skedar creme fraiche. Slå in burriton i aluminiumfolie och värm i
ugnen några minuter.
Klassiska Mexikanska Tacos
Tacos
är den bästa maten! Laga den bästa
tacosen!
Enkelt recept som inte tar
mer än 3 minuter:
1)
Köp RealMexican majstortillas och Mexikanska tacos
2) Värm köttet och bröden. 3) Fyll bröden med kött.
Såser för dina tacos: http://www.andale.se/category/mexikanska-saser