Här har du några vegetariska recept, men vi rekommenderar dig även att kolla våra andra kategorier, de kan också ha vegetariska recept (till exempel Tacos med Grönsaker eller Huitlacoche, Majs & Squashblomme-Crepes med Poblano såser).
Quinoa bowl med tofu
Ingredienser: 1 msk. quinoa, 0,5 msk färsk koriander, 3 msk. limejuice, 1 msk. + 2 tsk honung, 1/3 msk. + 1 msk. olivolja, 2 tsk chipotle sås, 400 gr. tofu, 1 tsk kummin, 2 morötter, riven, 4 rädisor, tunt skivad, 1 avokado, tunt skivad.
Koka quinoa. Under tiden, i en mixer, kombinera koriander, limejuice, 2 tsk. honung, 3/4 tsk. salt och lite svartpeppar och 1/3 msk. vegetabilisk olja. Blanda kokt quinoa med 3 msk. korianderförband, salt och peppar efter smak. I en liten skål kombinera resterande 1 msk. honung och chipotle. Värm en stor stekpanna över medelhög värme. Strö över tofu kummin, salt och svartpeppar efter smak, stek det på två sidor circa 4-5 min. Ta bort från värmen och sprid tofu med honung och varm såsblandning. Ordna quinoa i skålar, toppa med tofu, morötter, rädisor och avokado och krydda med salt och peppar. Drizzle med återstående förband och strö över koriander.
Rostad Poblano och Potatissoppa
Ingredienser: 1 stor Poblano pepparfrukt, 2 storapotatisar, 4-6 koppar vegetabilisk buljong, 1 tsk Mexikansk oregano, 1/2 tsk malen kumminsalt och peppar efter smak.
Instruktioner:
1. Skär potatisen i kuber och rosta med pepparfrukten i ugnen på 175 grader. Vänd på pepparfrukten 2 eller 3 gånger så de rostas jämnt. 2. Dra av skinnet på frukten och kärna ur den.
3. Blanda potatisen med pepparn och en del av buljongen, om du använder en blender gör det i omgångar.
4. Häll ner i en stor kastrull och koka upp. 5. Lägg till oregano,kummin, saltoch peppar efter smak. Låt sjuda på låg värme under konstant omrörning.
6. Servera med gräddfil och upphettade tortillastrips och njut varmt!
Vegetariskatostadas med quinoa och seviche av grönsaker (4 port.)
Ingredienser: 8 st tostadas, Drygt 1 dl sköljd och kokad quinoa, 1 gurka, 1 lök, 1 röd paprika, 4 mogna tomater, 3 serrano chilis, 1 avokado, 1 till 2 ananasskivor, Koriander och/eller pepparmynta efter smak, ½ dl apelsinjuice, ½ dl citronjuice, salt och peppar efter smak, olivolja
Tillagning: Skölj quinoan väl och koka i 15 till 20 minuter (tills den blir transparent). Låt svalna. Hacka gurka, lök, chilis och tomater i kuber och blanda i en skål med apelsinjuice, citronjuice, kryddor och olivolja. Låt marinera ett tag för intensivare smaker. Blanda grönsaker och quinoa och servera på tostada. Garnera med ananas- och avokadoskivor. Tillsätt valfri El Yucateco het sås för extra
exotisk touche.
Totopos (många
vill kalla dem nachos, vilket är fel. I Mexico kallar vi majs
billiga totopos)
Ingredienser: 16 st stora, tunna majstortillas, 4 msk
salt, 4 dl vatten, valfri vegetabilisk olja för stekning
Instruktioner:
1)
Stapla 4 tortillas på höjden och skär dem i triangelformade
(pajformade) bitar. Gör detta med alla tortillasen. Sprid ut bitarna
på ett galler och torka dem i solen, om Du har möjligheten till
det. Om det inte är soligt, eller om du inte har tid, torka dem då
istället i ugnen på 325 grader i ungefär 40 minuter.
2) Blanda
vatten och salt i en djup skål tills vattnet är helt upplöst.
3)
Hetta upp lite olja i en liten stekpanna. Dränk en handfull av
tortillabitarna i saltbladningen. Låt dem droppa av lite och skaka
sedan av överflödigt vatten. Lägg sedan ner dem i oljan i
stekpannan så snabbt som möjligt. Vänd på dem emellanåt och stek
dem i ungefär 4 minuter totalt. Hur länge de ska stekas på varje
sida beror helt och hållet på tjockleken på brödet.
4) Lyft
upp dem från stekjärnet med en hålslev (låt överflödig olja
rinna av) och lägg ner dem på dubbla hushållspapper. Fortsätt med
resten av tortillabitarna.
Servera totoposen på ett stort,
runt fat, med dina favoritsåser från RealMexican.
Milda bönor (frijoles suaves)*
Ingredienser: 250 g torkade pinto bönor (kan vara bruna bönor), 1 vitlöksklyfta, 1 liten lök, 50 g mild, hackad chili, 200 g krossad ananas, 1 msk salt.
Instruktioner: blöt bönorna över natten. Skölj och lägg i kastrul, häll på vatten så det täcker bönorna. Lägg i vitlök, lök, salt. Lock på och skjud minst 2 timmar. Lägg i chili och ananas och sjud 15 minuter till.
*receptet är från boken Mexikansk matresa (Anette Nyqvist, Tana Ross, 1995)
Nopalitos
med
bönor och ost
Ingredienser: nopalkaktus, ost, bönor, (du hittar alla sorters olika bönor på andale.se), avokado, jalapeño i escabeche chili eller grön habanerosås.
Instruktioner:
1) Värm nopalen (du kan antingen ta en stor nopal eller två små) i några minuter. Tillsätt ost och bönor till blandningen.
2) Blanda i avokadon en liten stund innan servering, så den hinner bli lite varm. Servera med chili eller salsa.
Smaklig spis!
Zucciniblomma-quesadillas
Ingredienser: 12
squashblommor (zucciniblomma), 6 majstortillas (välj dina egna majstortillas på andale.se), 3 dl grovt riven ost , 1
tsk färsk koriander, hackad, mald svartpeppar efter smak
Instruktioner:
1)
Sätt en panna på mellanvärme. Lägg ut en tortilla i det varma
järnet. Vänd brödet en gång, ungefär 15 sekunder på varje sida
så att det mjuknar upp lite
2) Strö ut ½ dl ost, ½ tsk
koriander och lite peppar på ena halvan av tortillan. Lägg
squashblommor över osten
3) Vik tortillan på mitten och tryck
den nätt med en spatel. Låt den hettas upp i ca en minut, och vänd
den sedan på andra sidan för ytterligare en minut, eller tills
tortillan är genomvarm och osten har smält.
4) Lägg upp
quesadillan på en tallrik och gör ca 5 st till. Serveras varma och redo att avnjutas!
Quesadillas
med Huitlacoche (Majs sot)
Ingredienser för 12
st quesadillas: 2 msk olivolja, 500 g huitlacoche (majs
sot), ½ gul lök, tärnad, 2 vitlöksklyftor, finhackade , 1-2 serrano- eller jalapenopeppar, hackade, 2 tsk torkad epazote
(citronmålla), salt och peppar efter smak, 250 g Oaxaca ost eller
annan valfri, lättsmält ost, 12 st majstortillas
Instruktioner:
1) Fräs den gula löken i olivolja i en
djup stekpanna. När löken börjar bli genomskinlig, tillsätt
vitlök och fräs i ytterligare några minuter.
2) Tillsätt
sedan majssoten, citronmållan och chilin/pepparn och låt det
blandas med resten av ingredienserna, i ca 5-7 minuter. Rör hela
tiden om. Krydda efter smak.
3) Värm några tortillas och fyll
dem sedan med den heta röran. Strö över ost. Vik dem på mitten
och ta bort dem från värmen när osten är smält. Servera med grön
eller röd salsa.
Elote
Det här kommer du att älska.
Instruktioner:
Koka vit majskolv (i Mexiko använder vi vita majskolvar för elote, men finner du ingen sådan fungerar vanlig gul majskolv också). Häll majonnäs över den kokta majskolven,
täck den med riven parmesan och strö över lime-chili pulver.
Tostada med Nopales
Stekt Majstortillas med mexikanska refried beans, kaktus nopal, grön sås/röd mexikansk sås, sallad, feta ost och creme fraiche.
Ingredienser: tostadas (eller majstrotillas som du du måste steka i oljan), bruna eller svarta bönröra, kaktus nopal, grön sås/röd mexikansk sås, sallad, feta ost och creme fraiche, salt om det behövs.
Instruktioner: Väldigt lätt. Ta tortillan och lägg alla ingredienserna över den. Njut av!
Ris med friterad banan och bruna refried bönor
Instruktioner:
När du har ont om tid för matlagning är det här en perfekt rätt med harmoniska smaker. Koka lite ris, värm de bruna bönorna. Skiva bananen och stek i lite olja tills den blivit gyllenbrun. Servera allt
tillsammans på en tallrik, tillsätt fetaost och njut.