Majstortillas
Du behöver:
100 g mjöl och ca 140-160 ml vatten till 7-8 tortillor.
Men du måste känna själv degen (masa), det kan vara så att du behöver lite mer eller mindre vatten
Blanda ner allt i en bunke. Knåda degen väl under ca 2 tills en mjuk massa. Låt degen vila. Täck degen med en fuktig handduk så att degen inte tokar. Dela upp degen i stora bollar, ca 35-40 g styck.
Stek tortillabrödet på hög värme, utan fett ca 30-40 sek på vardera sida. Håll bröden varma i en handduk eller tortilla server tills servering. Så lätt var det att göra riktiga majstortillas!
Majstortitas med rajas (glutenfritt)
Ingredienser:
3
rågade tsk vitt majsmjöl (Naturelo) eller blå också 1,2 dl konserverad majs, 1,2
dl hackad poblano chili (eller paprika), 1 tsk kycklingkrydda, 0,6
dl ost (mozarella eller något du gillar), 2 ägg. Instruktioner:
Häll
majs, ägg och kycklingkrydda i en mixer. Blanda väl. Tillsätt 3
tsk majsmjöl, fortsätt blanda väl tills en pasta erhålls. Strimla
poblano chilin och osten. Förvärm en stekpanna med majs-eller
rapsolja och grädda pannkakssmeten. Addera chilin och osten,
fortsätt steka ytterligare en liten stund, vänd och stek andra
sidan. Njut tillsammans med krossade tomater eller gräddfil och koriander.
Gorditas gjorda på blått majsmjöl (Naturelo)
Ingredienser:
2,4
dl blått majsmjöl, 1,2
dl vatten, salt efter smak, fyllning efter eget tycke och
smak (kan vara poblano med ost, kött, grillade grönsaker, ost och
skinka, refried bönor med gräddfil, och komplettera med din favoritsås ( t ex grön sås, mexikansk sås, karibisk sås, grön habanerosås etc.).
Instruktioner:
Blanda
vatten, mjöl och salt och forma till masa harina, se foto för
referens (precis som med tortillas kan lite vatten behöva
tillsättas).Hetta upp en stekpanna, stek gorditan på båda sidor
tills klar. Snitta gorditan på mitten och fyll med din
favoritfyllning och sås.
Tamales verdes con pollo
Det viktigaste att ha i
åtanke när du gör tamal masa är att sträva efter en fuktig men
samtidigt lätt konsistens. När du har förberett degen för ett
“flyttest”: ta en liten sked av degen och lägg i en skål med
vatten. Om degen flyter är den klar; sjunker den behövs mer vätska,
lite mer fett och ytterligare blandning.
Ingredienser:
Masa:
500 g fett eller kokosolja, 1 tsk bakpulver, 1 kg Naturelo vitt majsmjöl, 500 ml kycklingbuljong, salt efter smak.
Fyllning:
Grön sås (La Costena) efter smak, 1 kyckling (kokt och torr), 3
strimlade poblano chilis (utan kärnor), majsblat.
Instruktioner:
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en stor skål. Tillsätt fett
eller olja och blanda tills degen är slät. Häll i kycklingbuljong
och blanda väl. Fortsätt blanda för att få in luft i degen.
Blötlägg majsblasten i vatten under några sekunder. Fyll ett
blad (av majsblasten),med masa, kyckling, strimlad poblano och sås.
Gör tamales och placera i en stor djup gryta för tillagning i ca 2
timmar. Se till att det alltid finns vatten i grytan.
Atole Naturelo – en värmande dryck
Ingredienser: 4 matskedar med majsmjöl (Naturelo), 0,6 dl piloncillo strut (mexikanskt brunt socker), 7 dl mjölk. För smaksättning tillsätt 1,2 dl valnötter eller 1,2 dl jordgubbar eller en sked vanilj,eller vad du föredrar.
Instruktioner:
Om du gör en fruktatole; gör ett fruktkoncentrat: tillsätt
2,4dl vatten, strimlad frukt och ett par kanelstänger till en
stekpanna. Blanda därfefter fruktkoncentrat och vatten i en mixer.
Om du
istället väljer att göra en valnötsatole, pulvrisera nötterna i
en mixer. Blanda 2,4 dl mjölk, mjöl, 1,2 dl vatten, nötpulver (alternativt vaniljextrakt) i en
mixer. Värm upp 4,8 dl mjölk, pilocillo och kanel (1 – 2
stänger) på medelhög värme i en stekpanna. Tillsätt mjölet
tillsammans med din valda smaksättning och låt sjuda på låg värme
tills dess att piloncillon smälter helt (koka ej mjölken). Servera
och njut!
Sopes
Ingredienser: 2,4
dl vitt majsmjöl (Naturelo) eller blå majsmjöl, 1,8 dl
vatten, refried bönor, strimlad isbergssallad, creme fraiche och
fetaost.
Instruktioner:
Blanda vatten och mjöl och gör masa,
forma små runda och lite tjockare tortitas
och stek dem på båda sidor i en stekpanna. När klara; vik kanterna
och fyll med refried
bönor, sallad, fetaost, creme fraiche och din favoritsås (vi
rekommenderar grön eller röd mexikansk sås).
Champurrado
Mexican hot chocolate, 6 servings*
Ingredienser: 9,5 dl mjölk, 4,7 dl vatten, en tjock
Mexikansk kanelstång, 1 ½ Mexikansk choklad, ca 2 dl Piloncillo, 1,2 dl majsmjöl.
Instruktioner:
Använd en medelstor gryta. Låt mjölken sjuda tillsammans med
piloncillon, kanelen och chokladen tills denna löses upp (tar ca 6 –
8 minuter). Blanda majsmjölet med 2 cups vatten tills alla klumpar
är borta. Addera majsmjölsblandningen till grytan och rör om. Låt
fortsätta sjuda på låg värme under omrörning i ca 8 – 10
minuter, tills blandningen har en lätt såskonsistens. Tänk på att
drycken är ordentligt varm och var varsam under servering och när
du dricker så du inte bränner dig.
Författare: myhumblekitchen.com