Michelada
Ingredienser: 1 tsk salt, 1 tsk chillipulver, 1 tsk svartpeppar, juice ½ lime, skakningar av hot red el yucateco sås, mexikansk lageröl
Instruktioner: Blanda salt, chilipulver och svartpeppar på en tallrik, blöt ner runtom kanten på ett glas med en lime skiva och rulla det i kryddmixen. Häll i is, juice och såsen, fyll
därefter glaset med mexikansk lageröl.
Margarita*
Ingredienser: chillipulver med limon, 1 delar tequila, 1 del färskpressad limejuice, 1 del apelsinlikör, krossad is.
Instruktioner: Kör alt i mixer tills det skummar. Fukta glasets kant och doppa det i chilipulver med limon. Fyll på med drinken.
*receptet är från boken Mexikansk matresa (Anette Nyqvist, Tana Ross, 1995)
Yucatecan flatliner
Ingredienser: 2 droppa rEl Yucateco röd chilisås, 1 msk vit sambuca, 1 msk jimador blanco tequila.
Instruktioner: Häll vit sambuca i ett shotsglas. Tillsätt därefter mycket långsamt och försiktigt tequilan. Vänta tills de båda spritdryckerna separerat och tillsätt långsamt El Yucateco röd chilisås centrum av shotsglaset – försök att inte blanda de olika skikten. Servera!
Atole Naturelo – en värmande dryck
Ingredienser: 4 matskedar med majsmjöl (Naturelo), 0,6 dl piloncillo strut (mexikanskt brunt socker), 7 dl mjölk. För smaksättning tillsätt 1,2 dl valnötter eller 1,2 dl jordgubbar eller en sked vanilj,eller vad du föredrar.
Instruktioner:
Om du gör en fruktatole; gör ett fruktkoncentrat: tillsätt
2,4dl vatten, strimlad frukt och ett par kanelstänger till en
stekpanna. Blanda därfefter fruktkoncentrat och vatten i en mixer. Om du
istället väljer att göra en valnötsatole, pulvrisera nötterna i
en mixer. Blanda 2,4 dl mjölk, mjöl, 1,2 dl vatten, nötpulver (alternativt vaniljextrakt) i en
mixer. Värm upp 4,8 dl mjölk, pilocillo och kanel (1 – 2
stänger) på medelhög värme i en stekpanna. Tillsätt mjölet
tillsammans med din valda smaksättning och låt sjuda på låg värme
tills dess att piloncillon smälter helt (koka ej mjölken). Servera
och njut!
Champurrado, 6 servings*
Ingredienser: 9,5 dl mjölk, 4,7 dl vatten, en tjock Mexikansk kanelstång, 1 ½ Mexikansk choklad, ca 2 dl Piloncillo, 1,2 dl majsmjöl.
Instruktioner: Använd en medelstor gryta. Låt mjölken sjuda tillsammans med piloncillon, kanelen och chokladen tills denna löses upp (tar ca 6 –8 minuter). Blanda majsmjölet med 2 cups vatten tills alla klumpar är borta. Addera majsmjölsblandningen till grytan och rör om. Låt fortsätta sjuda på låg värme under omrörning i ca 8 – 10 minuter, tills blandningen har en lätt såskonsistens. Tänk på att drycken är ordentligt varm och var varsam under servering och när du dricker så du inte bränner dig.
Författare: myhumblekitchen.com
Varm choklad*
(Chocolate caliente)
Ingredienser: 100 g mörk choklad, 1 l mjölk, 1-4 tsk mald kanel, 1 tsk vanil, 10 rågade tsk farinsocker
Instruktioner: Smält chokladen i vattenbad, rör i mjölk, kanel, vanilj och socker. Värm upp och rör till skum. Servera genast till frukost, lunch eller middag och alla mellanmål.
*receptet är från boken Mexikansk matresa (Anette Nyqvist, Tana Ross, 1995)