Fläsk med öl och achiote
Ingredienser:
900
g fläskkött,
1,1 dl saft från pressad apelsin,
½ block El Yucateco annatto/achiote,
2 msk vitvins- eller äppelcidervinäger,
1
burk öl,
2,25 dl farinsocker,
2 vitlöksklyftor (krossade),
1
msk salt, svart bönröra att servera.
Instruktioner:
1.
Blanda apelsinsaft, El Yucateco annatto, vinäger, öl, farinsocker,
vitlök och salt.
2. Sprid blandningen över hela köttbitarna och
tillaga dessa i ugnssäker form täckt med aluminiumfolie på 200
grader i ca 1,5 timme.
3. Servera med bönoröra och rödlök.
Fläskbuljong
med
Achiote, tillagningstid 2 h
Ingredienser:
1,3
kg fläskkotlettrad,
3 tomater,
1 ¼ lök,
2
vitlöksklyftor,
2
msk olja, 1/4 block El Yucateco annatto/achiote,
2
morötter
(skivade),
1 potatis
(kokt och
tärnad),
2
zucchinis (skivade), salt, peppar.
Instruktioner:
Lägg köttet i en gryta och täck med vatten. Tillsätt lök och
tillaga tills köttet känns mjukt. Mixa tomater, lök, vitlök
och El Yucateco Annatto /Achiote väl i
mixer. Hetta upp olja i en gryta och stek mixen i 5 minuter.
Tillsätt kött, buljong och grönsaker och låt koka under 15
minuter. Servera.
Kycklingklubbor med Annatto
Ingredienser:
4
kycklingklubbor (inklusive lår, utan skinn),
½ block El Yucateco Annatto/Achiote,
2,25 dl ananasjuice,
1 tsk vitvinsvinäger,
1
msk salt,
2 vitlöksklyftor, rödlök, svarta bönor.
Instruktioner: Mixa El Yucateco Annatto/Achiote, ananasjuice, vinäger, salt och
vitlök väl i mixer. Hetta upp olja i en stekpanna. Stek
kycklingklubborna på båda sidor. Häll i Annattomixen, täck med
lock och låt sjuda i ca 30 minuter eller tills kycklingen känns
mjuk. Servera med rödlök och svarta
bönor
Räkor med Annatto
Ingredienser: 900 g räkor (skalade), 28 g El Yucateco Achiote, 1,1 dl ananasjuice, 2 msk vinäger, 3 vitlöksklyftor, 16 grillspett.
Instruktioner:
Trä räkor på grillspett. Mixa El Yucateco Annatto/Achiote,
ananasjuice, vinäger och vitlök väl i mixer. Marinera
räkorna med Achiotemixen i kylskåpet i minst 30 minuter. Grilla eller stek med lite olja på båda sidor. Garnera med skivad
vårlök.
Fisktacos med Annatto (Achiote), 6 portioner, ca. 20 min
Ingredienser: Ca 550 g vit fisk (av eget val) skuren i strimlor, en halv av El Yucateco Achiote, 4 msk vitt vin, 2 msk citronsaft, 2 msk matolja, 1 vitlöksklyfta, 12 st majstortillas, 2,25 dl hackad romansallad, en halv rödlök, skivad.
Instruktioner:
1) Blanda Achiote, vitt vin, citronsaft och vitlök med fisk remsorna. Krydda med salt och peppar. Låt sedan fisken stå i marinaden i 15 minuter.
2) Värm upp olja och stek fisk remsorna, 3 minuter på varje sida.
3) Lägg ut fisk remsorna i tortillas. Tillsätt sallad och rödlök, sedan är maten klar för servering!
Tacos al Pastor (Pastor style tacos)
Tacos al Pastor är en känd mexikansk tacos. Rätten är gjord på griskött, som marinerats i annatto (även kallat achiote). Rätten växte fram i de centrala delarna av Mexiko, troligen från landets libanesiska invandrare, som vars kultur tog med sig shawarma-grillspett till landet. Taquitos är väldigt möra, smakrika och goda. Ett måste om du tycker om mexikansk mat. Vi föreslår RealMexicans egna recept för att göra Tacos al pastor – lätt att laga och gott att äta.
Ingredienser (för ca 8-9 st tacos): Ca 500g fläskfilé, av hög kvalitet, en tärning annatto (achiote) av märket El Yucateco, 2 stora apelsiner, 2 msk vit vinäger.
Servering: majstortillas, ananas, koriander, rödlök, grön sås, salt efter smak.
Instruktioner: Tärna köttet och lägg i en plastpåse. Tillsätt annatto, juicen av de två apelsinerna och vinägern. Låt ligga i denna marinad i kylen över natten. Har du bråttom, låt köttetmarineras i minst 30 minuter. När köttet marinerats tillräckligt länge är det dags att steka det. Tillsätt lite avmarinaden tillsammans med köttet på järnet. Samtidigt som köttet steker, hacka koriander, ananas och rödlök. (Lägg den rödalöken i kallt vatten några minuter innan servering). Servera köttet tillsammans med majstortillas, och de hackade grönsakerna, frukterna,och självklart, din favorit – den mexikanska gröna såsen!
En annorlunda sorts annatto-tacos
Ingredienser: 8 st majstortillas från märket Nagual, 2 msk Achiote, En burk Chile Chipotle Clemente Jacques (lägg till en eller två chilifrukter efter smak), 4 filéer av havsaborre. Drygt 1 dl (110 ml) färskpressad apelsinjuice, 4 msk matolja, 1⁄2 gul lök, 3 msk persilja, 2 vitlöksklyftor, 1 msk vinäger, 1 tsk oregano, salt och peppar efter smak.
Kompletterande: 1 skivad avokado, 1 1⁄4 hackad vitkål, 1 liten tärnad mango.
Tillagning: För att göra marinaden, mixa alla ingredienser (förutom fisken) noga med en stavmixer. Skärsedan fisken i skivor och lägg i dem i marinaden, och blanda försiktigt tills all fisk är täckt avmarinad. Ställ in marinaden med fisken i kylen och låt stå i ca en timme. Värm stekpannan och stek fisken. Använd marinaden som stekfett. Stek tortillorna i stekpannanpå båda sidor, tills de är alldeles hårda. Servera tortillorna med fisken. Strö över avokado, mango och vitkål.