Fisktacos med Annatto (Achiote), 6 portioner, ca. 20 min
Ingredienser: Ca 550 g vit fisk (av eget val) skuren i strimlor, en halv av El Yucateco Achiote, 4 msk vitt vin, 2 msk citronsaft, 2 msk matolja, 1 vitlöksklyfta, 12 st majstortillas, 2,25 dl hackad romansallad, en halv rödlök, skivad.
Instruktioner:
1) Blanda Achiote, vitt vin, citronsaft och vitlök med fisk remsorna. Krydda med salt och peppar. Låt sedan fisken stå i marinaden i 15 minuter.
2) Värm upp olja och stek fisk remsorna, 3 minuter på varje sida.
3) Lägg ut fisk remsorna i tortillas. Tillsätt sallad och rödlök, sedan är maten klar för servering!
Mjuka tacos med tonfisk
Ingredienser: 3 burkar rökt tonfisk på 140 g, 6 majstortillas från Nagual, 6 salladsblad (valfri sallad), 1,1 dl finhackad kål, 1,1 dl citronsaft, 1,1 dl olivolja, 0,8 dl sweet chili salt.
Instruktioner:
1. Blanda kålen med koriander och citronsaften med olivoljan. Vänd tortillasen på järnet utan olja, för att mjuka upp dem.
2. Lägg ut ett salladsblad i varje tortilla, fördela sedan ut kålblandningen jämt på varje tortilla. 3. Lägg sedan på tonfisken och dekorera med tärnad paprika och citronklyftor.
Tacos med räkor och jordnötter, 4 portioner, ca 25 min
Ingredienser: 12 st stora räkor utan huvud, 1,1 dl brödsmulor, 3 msk malda jordnötter, 2 msk mjöl, 1 vispat ägg, 1,1 dl majonnäs, 1 burk La Costeña Chipotle chili i Adobo sås, tortillas. Instruktioner: 1. Skala räkorna och dela dem i två. Blanda brödsmulorna med jordnötterna. 2. Vänd räkorna i mjöl, ägg och brödsmulor. Stek dem i varm olja tills de är frasiga och har fått en jämn gyllenbrun färg. 3. Blanda majonäsen med Chipotlen. 4. Värm tortillas och fyll dem med sallad, räkorna och såsblandningen.
En annorlunda sorts annatto-tacos
Ingredienser: 8 st majstortillas från märket Nagual, 2 msk Achiote, En burk Chile Chipotle Clemente Jacques (lägg till en eller två chilifrukter efter smak), 4 filéer av havsaborre. Drygt 1 dl (110 ml) färskpressad apelsinjuice, 4 msk matolja, 1⁄2 gul lök, 3 msk persilja, 2 vitlöksklyftor, 1 msk vinäger, 1 tsk oregano, salt och peppar efter smak.
Kompletterande: 1 skivad avokado, 1 1⁄4 hackad vitkål, 1 liten tärnad mango.
Tillagning: För att göra marinaden, mixa alla ingredienser (förutom fisken) noga med en stavmixer. Skärsedan fisken i skivor och lägg i dem i marinaden, och blanda försiktigt tills all fisk är täckt avmarinad. Ställ in marinaden med fisken i kylen och låt stå i ca en timme. Värm stekpannan och stek fisken. Använd marinaden som stekfett. Stek tortillorna i stekpannanpå båda sidor, tills de är alldeles hårda. Servera tortillorna med fisken. Strö över avokado, mango och vitkål.
Räkor med salsa Valentina (taco).
Ingredienser: 1⁄2 kg kokta räkor, 8 tortillas från märket Nagual, 2 små tärnade tomater, Salsa Valentina – en stark sås för smaksättning, 1 vitlöksklyfta, finhackad1⁄2 vitlök, finhackad, finhackad persilja för smaksättning, 1 limeJungfruolivolja, salt och peppar.
Tillagning: Värm oljan i en gryta, och tillsätt sedan båda lökarna. När de båda blivit lite bruna, lägg då itomaterna och persiljan, och låt sedan puttra i fem minuter. Lägg sedan i räkorna (som redan ska vara tvättade), blanda, och tillsätt till sist Salsa Valentinaefter smak (ju mer sås – desto starkare). Pressa limen över rätten, klyftor går även bra. Låt puttra i åtta minuter. Medans maten puttrar, vänd tortillorna snabbt i en stekpanna, tills de är varma, mjuka och redoatt serveras med räkorna och ”djävulens” Salsa Valentina.